ßßß
Składniki:0,5 kg wędzonego boczku10 dag sera Gran Moravia300 ml kremówki 30%3 żółtka2 cebule2 ząbki czosnkusól do smakupieprz do smakubazylia do smakumakaron typu SpaghettiWykonanie: Boczek obrać ze skóry i pokroić na małą kosteczkę. Przełożyć na patelnie i podsmażyć. W między czasie obrać cebulę i skroić ją w pióra. Gdy boczek będzie już gotowy przełożyć go do miseczki (bez tłuszczu) a na patelnię przełożyć cebulę i ją usmażyć. Następnie do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. W miseczce rozmieszać żółtka z 150 ml kremówki i połową startego sera, odłożyć. Na patelnię wylać resztę kremówki i dodać podsmażony boczek, całość dusić przez około 5 minut. Następnie dodać roztrzepane z kremówką i serem żółtka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i dusić do czasu zgęstnienia sosu. Makaron typu spaghetti ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Sos połączyć z makaronem, dokładnie wymieszać i podgrzać.Gotowe danie posypać startym serem.Smacznego ;)