Klasyczne włoskie danie makaronowe w nieco wzbogaconej wersji.Przygotowałam je dzisiaj z okazji Światowego Dnia Makaronu.Odrobina tradycji i jak zwykle ........szybko, prosto i smacznie........Dodatek czerwonej fasoli i dyni w połączeniu z pysznym kremowym sosem sprawił ,że moje spaghetti zyskało wiele na smaku, wartościach odżywczych i wyglądzie.Składniki:400 g makaronu spaghetti150 g wędzonego boczku3 żółtka150 ml śmietany 30%3-4 łyżki sera parmezan½ cebula1 zabek czosnku200 g dyni ugotowanej na parze /al dente/150 g czerwonej fasoli z puszki100 ml białego wytrawnego winasól i pieprz do smakuzielona pietruszkaWykonanie:-Makaron ugotować w/g zaleceń producenta.-Na patelni rozgrzać oliwę.-Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć.-Dodać posiekaną cebulę i czosnek.-Wlać wino i dusić ok.5 minut.-Dodać dynię pokrojoną w grubą kostkę i odcedzoną fasolkę.-Całość wymieszać i chwilkę poddusić.-Dodać posiekaną zieloną pietruszkę.-Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym serem/połowa/, dodać świeżo zmielony pieprz.-Makaron przecedzić i gorący wsypać na patelnię .-Patelnię z warzywami zdjąć z ognia ,wlać przygotowany sos i dokładnie wymieszać ze składnikami.-Podgrzać i przełożyć na talerze.-Udekorować zieloną pietruszką , posypać serem.