ßßß Cookit - przepis na Kleftiko - sakiewki z mięsem i warzywami

Kleftiko - sakiewki z mięsem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Kleftiko - typowo grecka potrawa - to zapiekane kawałki mięsa z warzywami w pergaminie (lub cieście filo). Danie, które robi się prawie samo - nie trzeba mieszać czy doglądać w piekarniku, wystarczy wszystko pokroić i zawinąć.
Przygotowałam je wraz z kilkoma blogerkami na warsztatach kulinarnych z Galeo .
Całość należy dosyć mocno przyprawić, aby danie nie było mdłe.
Zamiast wieprzowiny możesz użyć kurczaka lub rybę, odpowiednio dobierając warzywa, które szybciej się upieką.
Jeśli masz dużo czasu, miskę z mięsem i warzywami odstaw do lodówki na 1-2 godziny, jeśli nie, możesz piec od razu. Jeśli nie lubisz któregoś składnika, możne go spokojnie pominąć.
Czas przygotowania to ok. 20 minut, pieczenia 90 minut.
400 g łopatki wieprzowej (lub innego mięsa)
1 marchewka
1 pietruszka
5 dużych ziemniaków
1 duża cebula
100 g boczku wędzonego
4 plastry fety
1 duży pomidor
1 cytryna
100 ml białego wina
2-3 łyżki oliwy/oleju
sól
przyprawy Galeo: pieprz czary mielony, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, oregano, liście laurowe
dodatki: sznurek oraz pergamin/ papier do pieczenia (najlepiej z powłoką silikonową)
Mięso pokrój w grubą kostkę, przełóż do miski i przypraw przyprawami.
Dodaj kilka liści laurowych, białe wino, 2-3 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Do miski dodaj pokrojone w grube plastry marchew, pietruszkę i boczek, cząstki cebuli
oraz pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Wymieszaj.
Wytnij 15 dużych kwadratów z pergaminu/papieru do pieczenia. Ułóż trzy warstwy pod różnym kątem tak, aby powstały rozety.
Na każdej rozecie ułóż mięso z warzywami, a na wierzch plaster fety oraz pomidora i przykryj plastrem cytryny.
Zwiń do środka i zawiąż nitką na kształt sakwy.
Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz 90 minut w 170'C.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/04/kleftiko-sakiewki-z-miesem-i-warzywami.html