Wykonanie
Nie przerażajcie się ilością składników. Potrawa, wbrew pozorom, jest bardzo prosta. Jest to oryginalny przepis grecki. No tak oryginalny- jak powiedzieć oryginalny do potrawy, która ma tyle wariantów ile chałup w greckiej wsi? Pierwszy niuans: jedni Grecy uważają , że do mussaki dodaje się tylko
bakłażana, inni, że pół na pół z
ziemniakami. U mnie są zawsze dwie wersje- jedna z
bakłażanem, druga z
ziemniakami, bo nie wszyscy domownicy chcą jeść
bakłażana. Osobiście przepadam za tą z
bakłażanem;D Przepis
mówi, że danie na 8 osób. Ja piekłam w dwóch naczyniach żaroodpornych fi24, bo tyle zajęła porcja z poniższych składników. Według mnie
naje się nią do syta 12 osób, ae może to kwestia pojemności żołądka:)składniki:1 kg
bakłażanów ciętych wzdłuż (ok 2-3 szt)1 kg
ziemniaków (opcjonalnie)1/2 szklanki
oliwy z oliwekfarsz:700g
mięsa wołowego albo
wieprzowiny2 posiekane
cebule3 ząbki
czosnku drobno posiekane2 łyżki
przyprawy do mussaki1 puszka
pomidorów krojonych (400g)1/2 szklanki
czerwonego winasól i
pieprz do smakułyżka
oliwy do smażeniaSos:4 szklanki
mleka1/2 szklanki
masła6 łyżek
mąkisól,
pieprz1 1/2 szklanki
startego sera (
parmezan, kefalotiri- koziego lub owczego, u mnie
cheddar)1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejprzyprawa do mussaki domowej roboty:1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
pieprzu1/4 łyżeczki
mięty pieprzowej1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
słodkiej papryki 1/2 łyżeczki
bazylii1/2 łyżeczki
oreganoszczypta
cukru 1
liść laurowyA więc:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry około 0,5cm. W takie same plastry kroimy
bakłażana.Warzywa możemy wykonać na dwa sposoby- zapiec w piekarniku posmarowane
oliwą lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Ja zawsze wstawiam do piekarnika posmarowane
oliwą bakłażany, zaś
ziemniaki wrzucam do gorącej
oliwy (1/4 szklanki) na woka, zalewam
wodą, tak by
ziemniaki były zalane (ale nie za dużo!)
solę 1 łyżeczkę i gotuję do wygotowania
wody, po czym następuje proces smażenia w
oleju na lekko złoty kolor (bardzo lekko)- to trwa około 15 minut. Tyle samo czasu w piekarniku
spędza bakłażan. Te 15 minut to idealny czas do przygotowania
mięsa.Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy z oliwek i wrzucamy
mięso. Gdy będzie się smażyło, musimy je siekać
łopatką by pozbyć się dużych grudek- skawalonego
mięsa. Bardzo dobrze i szybko smaży się w woku. Gdy już
mięso będzie w drobnych kawałkach, pozostawiamy je na ogniu a my zabieramy się do obierania
czosnku i
cebuli, które kroimy w drobną kostkę i dodajemy do
mięsa. Smażymy aż
mięso zbrązowieje a
cebula się zeszkli.Teraz dodajemy
wino, pozostawiamy do odparowania
alkoholu i dodajemy
pomidory,
przyprawę do mussaki. Gotujemy na małym ogniu aż pozbędziemy się płynów.Tymczasem wyjmujemy
bakłażana z piekarnika.Został nam do przygotowania
sos beszamelowy:
Jajka roztrzepujemy (nie trzeba ubijać, wystarczy,że będą "luźne"). W dużym rondlu rozpuszczamy
masło i dodajemy do niego
mąkę -robimy zasmażkę- szybko mieszamy a gdy
mąka pochłonie
masło dodajemy zimne (to ważne, by nie zrobiły się grudki)
mleko,
gałkę muszkatołową (jeśli już wam wyjdą, to po potraktujcie je blenderem-zawsze skutkuje), 2/3 łyżeczki
soli, 1/2 łyżeczki
pieprzu i gotujemy aż sos nam zgęstnieje (do konsystencji kremowego sosu). Można wsypać łyżkę
startego sera. Pozostawiamy do przestygnięcia.Gdy przestygnie dodajemy roztrzepane
jajka i szybko mieszamy.Jedną szklankę sosu mieszamy z
mięsem (ja wlewam jedną chochlę od zupy), wtedy po upieczeniu jest ono delikatniejsze. Pozostały wylejemy na wierzch.No i ostatnia faza:Przygotowujemy naczynie żaroodporne- na dno układamy część
bakłażanów, posypujemy odrobiną
startego sera, nakładamy
ziemniaki (jeżeli je dodajemy), posypujemy odrobiną
sera. Na
ziemniaki wykładamy
mięso, posypujemy
serem (pozostawiamy jedynie łyżkę na wierzch), znowu
bakłażan posypany
serem i zalewamy
sosem beszamelowym. Wierzch można posypać odrobiną
sera. Teraz wstawiamy do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika na 60 minut. Wierzch powinien być wyraźnie zrumieniony.Smacznego!