Wykonanie
Poziom trudnościZupa ogórkowa chodziła mi po głowie od pewnego czasu. Niby nie jestem jej fanką, niby nie przepadam, ale wciąż gdzieś o niej słyszałam. Znajomi rozmawiali o ulubionej zupie – oczywiście ogórkowej. Mąż wspomniał, że dawno u nas nie było – ogórkowej. W telewizji leciała reklama – ogórkowej. Wciąż miałam ją w głowie, więc nie zdziwi nikogo, że efektem tych rozmyślań jest klasyczna zupa ogórkowa na moim
stole i blogu – oczywiściePorcja dla 5-6 osóbSkładniki:400 g cienkich
wieprzowych żeber3
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora2
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
czarnego pieprzusól do smaku (2 łyżeczki)5 średnich
ziemniaków6 sporych
kiszonych ogórków1 łyżeczka klarowanego
masła½ pęczka
koperku1 mały kubek
jogurtu greckiego lub
śmietany 18%Sposób przygotowania:
Żeberka opłukać, pociąć na mniejsze porcje, zalać 2½ litrem
wody. Powoli doprowadzić do wrzenia. W tym czasie obrać
marchewki i
pietruszkę włożyć do garnka, posolić.
Do koszyka lub w specjalnie do tego służącą gazę włożyć
seler,
por,
liście laurowe,
ziele angielskie i
pieprz, przełożyć do garnka.
Wszystko gotować na małym ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ogórki kiszone obrać (jeśli mają twardą skórę) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Po godzinie gotowania do zupy dodać
ziemniaki.
Wyjąć z garnka
marchewki i
pietruszkę, przełożyć na talerz. Gdy warzywa ostygną, pokroić je w drobną kostkę i z powrotem do garnka.
Gotować wszystko do czasu, aż
ziemniaki będą miękkie.
Ogórki krótko przesmażyć na klarowanym
maśle, dodać do garnka.
Jeśli jest taka potrzeba dosolić. Wyłączyć pod garnkiem. Podawać z kleksem
jogurtu lub
śmietany, oraz z posiekanym
koperkiem. Do talerza można również włożyć kawałek ugotowanego
żeberka – tak podaną zupę lubię najbardziej.
Smacznego!