ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa (11)

Zupa ogórkowa (11)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować jedną z moich wersji zupy ogórkowej.
Tradycyjna zupa ogórkowa, to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją na bazie aromatycznego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw.
Smak zupy zależy od tego, jakich ogórków kiszonych użyjemy. Wiadomo, że najlepsze są ogórki domowe. Ja, póki co, dopiero przymierzam się do rozpoczęcia kiszenia własnych ogórków, a do tego czasu korzystam z ogórków z warzywniaka lub z ogórków od babci Krysi (po które dziadek zawsze schodzi do piwnicy).
Koniecznie zachowajcie sok z kiszonych ogórków i dodajcie go do zupy - uzupełniając jej smak i aromat.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania zupy ogórkowej, ponieważ naprawdę warto!
Gotowane żeberka z zupy:
Potrzebne będą:
- 500-600 g żeberek wieprzowych
- 3 marchewki
- średni por
-1/3 selera
- pietruszka
- 300-400 g ogórków kiszonych
- 5-6 ziemniaków
- 200 g gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz
- liść laurowy
Sposób wykonania:
1) Mięso pokroić na kawałki, po 2-3 żeberka, a następnie zalać w garnku zimną wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
2) W międzyczasie obrać warzywa, zetrzeć je na tarce i dodać do gotującego się mięsa, następnie gotować całość przez kolejne 40 minut.
3) Przyprawić solą, pieprzem, dodać liść laurowy.
4) Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dodać wraz z sokiem do garnka i gotować całość przez kolejne 40 minut.
5) Na 20 minut przed końcem gotowania wlać śmietanę.
6) Ziemniaki ugotować osobno i włożyć do zupy lub podawać bezpośrednio na talerzach z zupą.
Tak wykonana zupa ogórkowa może służyć zarówno jako pierwsze danie, jak i za samodzielny obiad, ponieważ w tej wersji jest to zupa bardzo gęsta.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/09/zupa-ogorkowa-11.html