Wykonanie
Cześć =) W ostatni weekend Kasztanowa Kuchnia obchodziła drugą rocznicę pozyskania książki pt. "Kuchnia pełna cudów", która jest książką patronacką naszego bloga. Stało się już tradycją, że tego dnia, co roku, gotuję zupę
ogórkową.Tradycyjna zupa ogórkowa, to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją na bazie aromatycznego
wywaru z
żeberek wieprzowych i warzyw.Smak zupy zależy od tego, jakich
ogórków kiszonych użyjemy. Wiadomo, że najlepsze są
ogórki domowe. Ja,
póki co, dopiero przymierzam się do rozpoczęcia kiszenia własnych
ogórków, a do tego czasu korzystam z
ogórków z warzywniaka lub z
ogórków od babci Krysi (po które dziadek zawsze schodzi do piwnicy).Koniecznie zachowajcie sok z
kiszonych ogórków i dodajcie go do zupy - uzupełniając jej smak i aromat.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania zupy ogórkowej, ponieważ naprawdę warto!
Gotowane
żeberka z zupy:
Potrzebne będą:- 500-600 g
żeberek wieprzowych- 3
marchewki- średni
por-1/3
selera-
pietruszka- 300-400 g
ogórków kiszonych- 5-6
ziemniaków- 200 g gęstej
śmietany 18%-
sól,
pieprz-
liść laurowySposób wykonania:1)
Mięso pokroić na kawałki, po 2-3
żeberka, a następnie zalać w garnku zimną
wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.2) W międzyczasie obrać warzywa, zetrzeć je na tarce i dodać do gotującego się
mięsa, następnie gotować całość przez kolejne 40 minut.3) Przyprawić
solą,
pieprzem, dodać
liść laurowy.4)
Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dodać wraz z
sokiem do garnka i gotować całość przez kolejne 40 minut.5) Na 20 minut przed końcem gotowania wlać
śmietanę.6)
Ziemniaki ugotować osobno i włożyć do zupy lub podawać bezpośrednio na talerzach z zupą.
Tak wykonana zupa ogórkowa może służyć zarówno jako pierwsze danie, jak i za samodzielny obiad, ponieważ w tej wersji jest to zupa bardzo gęsta.Smacznego =)