Wykonanie
Cześć =) Dziś, zgodnie z wcześniejszą obietnicą, chciałbym zaprezentować jedną z moich wersji zupy ogórkowej.Tradycyjna zupa ogórkowa, to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją na bazie aromatycznego
wywaru z
żeberek wieprzowych i warzyw.Smak zupy zależy od tego, jakich
ogórków kiszonych użyjemy. Wiadomo, że najlepsze są
ogórki domowe. Ja,
póki co, dopiero przymierzam się do rozpoczęcia kiszenia własnych
ogórków, a do tego czasu korzystam z
ogórków od babci Krysi (po które dziadek zawsze schodzi do piwnicy), z których zupę
ogórkową zaprezentowałem tutaj: zupa ogórkowa babci Krysi , lub zaopatruję się w pobliskim zieleniaku.Koniecznie zachowajcie sok z
kiszonych ogórków i dodajcie go do zupy - uzupełniając jej smak i aromat.
Żeberka z zupy =)
Potrzebne będą:- 500-600 g
żeberek wieprzowych- 3
marchewki- średni
por-1/3
selera-
pietruszka- 300-400 g
ogórków kiszonych- 5-6
ziemniaków- 200 g gęstej
śmietany 18%-
sól,
pieprz-
liść laurowySposób wykonania:1)
Mięso pokroić na kawałki, po 2-3
żeberka, a następnie zalać w garnku zimną
wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.2) W międzyczasie obrać warzywa, zetrzeć je na tarce i dodać do gotującego się
mięsa, następnie gotować całość przez kolejne 40 minut.3) Przyprawić
solą,
pieprzem, dodać
liść laurowy.4)
Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dodać wraz z
sokiem do garnka i gotować całość przez kolejne 40 minut.5) Na 20 minut przed końcem gotowania wlać
śmietanę.6)
Ziemniaki ugotować osobno i włożyć do zupy lub podawać bezpośrednio na talerzach z zupą.Tak wykonana zupa ogórkowa może służyć zarówno jako pierwsze danie, jak i za samodzielny obiad, ponieważ w tej wersji jest to zupa bardzo gęsta.Smacznego =)