Wykonanie
Cześć =) W ostatni weekend Kasztanowa Kuchnia obchodziła pierwszą rocznicę pozyskania książki pt. "Kuchnia pełna cudów", która jest książką patronacką naszego bloga.Stało się już tradycją, że tego dnia, co roku, gotuję zupę
ogórkową, na którą dziś serdecznie wszystkich zapraszam!
Potrzebne będą:- 500-600 g
żeberek wieprzowych- 3
marchewki- średni
por-1/3
selera-
pietruszka- 300-400 g
ogórków kiszonych- 5-6
ziemniaków- 200 g gęstej
śmietany 18%-
sól,
pieprz-
liść laurowySposób wykonania:1)
Mięso pokroić na kawałki, po 2-3
żeberka, a następnie zalać w garnku zimną
wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
2) W międzyczasie obrać warzywa, zetrzeć je na tarce i dodać do gotującego się
mięsa, następnie gotować całość przez kolejne 40 minut.
3) Przyprawić
solą,
pieprzem, dodać
liść laurowy.4)
Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dodać wraz z
sokiem do garnka i gotować całość przez kolejne 40 minut.
5) Na 20 minut przed końcem gotowania wlać
śmietanę.6)
Ziemniaki ugotować osobno i włożyć do zupy lub podawać bezpośrednio na talerzach z zupą.
Smacznego =)