ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach

nazwa

Wykonanie

Każdy z nas ją choć raz w życiu jadł. Jedni ją lubią, inni niekoniecznie. Ja należę do tych, którym przywodzi na myśl same dobre wspomnienia. Wspomnienia z lat dziecinnych, gdy to zmarznięta przybiegałam z podwórka, a na stole stała ona. Jedna z moich ukochanych zup - zupa ogórkowa.
Składniki: na około 2-2,5 litra wody
5 ogórków kiszonych
0,5 kg żeberek wieprzowych
1/4 selera
1/2 pora
1 średnia marchewka
5 ziemniaków
2 gałązki koperku
3 łyżki śmietany 18%
2 listki laurowe
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy mięso, seler, por, liście laurowe. Aż do miękkości mięsa (około 50 minut). Przelewamy wywar przez sito. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchew i ziemniaki. doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 20 minut (do miękkości ziemniaków). Następnie wrzucamy pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz posiekany koperek. Ogórki można również przetrzeć na tarce, według indywidualnych upodobań. Gotujemy jeszcze z kilka minut. Napełniamy około 2/3 szklanki zupą i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Powoli dolewamy do zupy.
Żeberka z zupy można podać wraz z nią. Ja wolę je wykorzystać do innych dań, np. jako farsz do pasztecików drożdżowych.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/01/Zupa-ogorkowa-na-zeberkach.html