Wykonanie
Każdy z nas ją choć raz w życiu jadł. Jedni ją lubią, inni niekoniecznie. Ja należę do tych, którym przywodzi na myśl same dobre wspomnienia. Wspomnienia z lat dziecinnych, gdy to zmarznięta przybiegałam z podwórka, a na
stole stała ona. Jedna z moich ukochanych zup - zupa ogórkowa.
Składniki: na około 2-2,5 litra
wody5
ogórków kiszonych0,5 kg
żeberek wieprzowych1/4
selera1/2
pora1 średnia
marchewka5
ziemniaków2 gałązki
koperku3 łyżki
śmietany 18%2
listki laurowesól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Najpierw gotujemy
mięso,
seler,
por,
liście laurowe. Aż do miękkości
mięsa (około 50 minut). Przelewamy
wywar przez sito. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę
marchew i
ziemniaki. doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy około 20 minut (do miękkości
ziemniaków). Następnie wrzucamy pokrojone w drobną kostkę
ogórki oraz posiekany
koperek.
Ogórki można również przetrzeć na tarce, według indywidualnych upodobań. Gotujemy jeszcze z kilka minut. Napełniamy około 2/3 szklanki zupą i dodajemy
śmietanę. Mieszamy. Powoli dolewamy do zupy.
Żeberka z zupy można podać wraz z nią. Ja wolę je wykorzystać do innych dań, np. jako farsz do pasztecików
drożdżowych.Smacznego