ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

Zupa ogórkowa, klasyk kuchni polskiej. Bardzo zwyczajna, taka zupa na co dzień - prosta, a przy tym wyjątkowo smaczna. Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw, bo to najlepsza baza dobrej zupy. Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami, marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi, koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu. Zatem czas sięgnąć do spiżarni ....
Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa, wówczas do gotownia włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować je do miekkości.
Składniki na 6 porcji:
3 - 4 ziemniaki
2 - 3 marchewki
kawałek pietuszki i pora
plaster selera
1 łyżka masła ghee
3 - 4 ogórki kiszone + sok z ogórków
dużo świeżego koperku
1 listek laurowy
3-4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
jogurt grecki lub śmietana
Wykonanie:
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Obrać marchewkę, pietuszkę, selera i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półkrążki. Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Gotować do miekkości w międzyczasie ściąć z ogórków piętki i zetrzeć ogórki na grubych oczkach tarki i podsmażyć na maśle około 5 minut
podsmażone ogórki dodać do wywaru
do jogurtu ( śmietany) dodać trochę gorącej zupy. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka. Doprawić do smku solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z ogórków. Dodać koperek
podawać ze świeżym chlebem lub bułką i dużą ilością świeżego koperku
ZYCZE SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/10/zupa-ogorkowa.html