Wykonanie
Zupa ogórkowa, klasyk kuchni polskiej. Bardzo zwyczajna, taka zupa na co dzień - prosta, a przy tym wyjątkowo smaczna. Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw, bo to najlepsza baza dobrej zupy. Ogórkowa to pożywna zupa z
ziemnakami,
marchewką i tartymi
ogórkami kiszonymi, koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu. Zatem czas sięgnąć do spiżarni ....Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z
mięsa, wówczas do gotownia
włoszczyzny wystarczy dodać
mięso i gotować je do miekkości.
Składniki na 6 porcji:3 - 4
ziemniaki2 - 3
marchewkikawałek
pietuszki i
poraplaster
selera1 łyżka
masła ghee3 - 4
ogórki kiszone + sok z
ogórkówdużo świeżego
koperku1
listek laurowy3-4 kulki
ziela angielskiegosól,
pieprz do smaku
jogurt grecki lub
śmietanaWykonanie:
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Obrać
marchewkę,
pietuszkę,
selera i pokroić w kostkę.
Pora pokroić w półkrążki. Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra
wody. Dodać
listek laurowy,
ziele angielskie i trochę
soli. Gotować do miekkości w międzyczasie ściąć z
ogórków piętki i zetrzeć
ogórki na grubych oczkach tarki i podsmażyć na
maśle około 5 minutpodsmażone
ogórki dodać do
wywarudo
jogurtu (
śmietany) dodać trochę gorącej zupy. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka. Doprawić do smku
solą i
pieprzem i ewentualnie
sokiem z
ogórków. Dodać
koperekpodawać ze świeżym
chlebem lub
bułką i dużą ilością świeżego
koperkuZYCZE SMACZNEGO !