ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją jednak bardzo rzadko. Przeważnie na kostkach rosołowych, choć zupa ogórkowa ugotowana na kurczaku lub jakimś innym mięsku, na pewno zyskuje na smaku. Zupa ogórkowa musi być koniecznie z dodatkiem masła, zieleniny i kleksa śmietany. Tutaj w Anglii dodaję creme frache lub single cream, które nigdy w zupie się nie ważą. W przypadku śmietany kwaśnej trzeba ją wcześniej rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami ugotowanej już zupy i w całości wlać do garnka.
Przepis na tę bardzo polską zupę, dodaję do tegorocznej edycji Gotujemy po polsku, którą przygotowuje blog Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia .pl
Przepis na zupę ogórkową
4-5 dużych ogórków kiszonych, starte na tarce
2 marchewki, starte na tarce
4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
cebula
2 łyżki masła
1 kostka rosołowa
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
ziele angielskie i liść laurowy
zielona pietruszka lub koperek
śmietana(nie kwaśna, ja dodaję creme frache)
2 litry wody
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy wszystkie warzywa oprócz ogórków, rosołek, ziele angielskie, liść laurowy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ogórki i parę minut gotujemy. Zupę zagęszczamy łyżką mąki rozprowadzoną w szklance wody i jeszcze gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy masło, pietruszkę. Już na talerzu dodajemy kleks śmietany.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/11/zupa-ogorkowa.html