Wykonanie
Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją jednak bardzo rzadko. Przeważnie na kostkach rosołowych, choć zupa ogórkowa ugotowana na
kurczaku lub jakimś innym
mięsku, na pewno zyskuje na smaku. Zupa ogórkowa musi być koniecznie z dodatkiem
masła,
zieleniny i kleksa
śmietany. Tutaj w Anglii dodaję creme frache lub single cream, które nigdy w zupie się nie ważą. W przypadku
śmietany kwaśnej trzeba ją wcześniej rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami ugotowanej już zupy i w całości wlać do garnka.Przepis na tę bardzo polską zupę, dodaję do tegorocznej edycji Gotujemy po polsku, którą przygotowuje blog Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia .pl
Przepis na zupę
ogórkową4-5 dużych
ogórków kiszonych, starte na tarce2
marchewki, starte na tarce4
ziemniaki, pokrojone w kostkę1
pietruszkakawałek
selerakawałek
poracebula2 łyżki
masła1
kostka rosołowa1 łyżka
mąkisól i
pieprz do smaku
ziele angielskie i
liść laurowyzielona
pietruszka lub
koperekśmietana(nie kwaśna, ja dodaję creme frache)2 litry
wodyW garnku zagotowujemy
wodę, dodajemy wszystkie warzywa oprócz
ogórków, rosołek,
ziele angielskie,
liść laurowy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy
ogórki i parę minut gotujemy. Zupę zagęszczamy łyżką
mąki rozprowadzoną w szklance
wody i jeszcze gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem. Dodajemy
masło,
pietruszkę. Już na talerzu dodajemy kleks
śmietany.