Wykonanie
Kiedyś za nią nie przepadałam, dziś przepadam po spróbowaniu pierwszej łyżki. Ostatnio trochę przeze mnie zapomniana, ale w
porę przyszła mi na myśl. Można ją ugotować na
żeberku, albo wybrać zupełnie bezmięsną wersję - wówczas będzie szybciej. Ja zazwyczaj biorę opcję-ekspres, na
mięsie gotuję
ogórkową od wielkiego dzwonu. Przepis tradycyjnie mam od Mamy - taki smakuje mi najbardziej :)
Składniki - na średniej wielkości garnek:- 4-5 średniej wielkości
ogórków kiszonych,- 2
marchewki,- 1
pietruszka,- kawałek
selera,- 1
cebula,- domowe
kostki rosołowe (opcjonalnie),-
liść laurowy,
ziele angielskie,-
czosnek granulowany lub 1 przeciśnięty ząbek,-
sól,
pieprz,
cukier,- 4
ziemniaki,- 1 łyżka
masła,- 1 łyżka
śmietany,-
mąka do zagęszczenia.W garnku gotujemy
wodę z dodatkiem
cebuli,
marchewki (startej na tarce o dużych oczkach),
pietruszki (podobnie jak
marchew - starta na tarce o dużych oczkach) i całego kawałka
selera (jeśli zdecydujemy się na wersję z
mięsem, gotujemy je razem z warzywami). Gotujemy do miękkości warzyw (głównie
selera i
cebuli, bo reszta jest starta). Dodajemy
liścia laurowego i
ziele angielskie. W tym momencie można dodać domowe
kostki rosołowe.W tym czasie przygotowujemy
ogórki: ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy w rondelku z dodatkiem
masła. Nie odsączamy
wody, która zostanie po ścieraniu - dodajemy ją do rondelka. Całość dusimy na małym ogniu do momentu odparowania
wody.Gdy
seler będzie miękki, do garnka dodajemy
ziemniaki (obrane, umyte, pokrojone w kostkę). Gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej
ogórki. Wszystko razem gotujemy ok. 5 minut. Na sam koniec zupę zagęszczamy
mąką, zagotowujemy. Wyłączamy kuchenkę, zaprawiamy
śmietaną. Doprawiamy do smaku. Zupę można posypać posiekanym
koperkiem. Smacznego!