Wykonanie
Przepis:4l
wody,1skrzydełko, 1udko,słoik
ogórków kiszonych ( waga samych
ogórków to ok.420g )1duża
pietruszka,kawałek
selera,4 duże
marchewki,
por,6 średnich
ziemniaków,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liście laurowe, ewentualnie
kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby )
mąka,
śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez).Przygotowanie:Skrzydełko i udko zalać
wodą i wstawić na palnik. Gotować na średnim ogniu, tak by nie gotowało się mocno. W
między czasie szumować.
Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Gotować na małym ogniu na wodzie z
ogórków. Ewentualnie dolewać
wody podczas gotowania.
Przygotować warzywa.
Selera dać jeszcze połowę mniej niż na zdjęciu.
Obrane i umyte warzywa można przygotować w następujący sposób :
marchew,
seler i
pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach,
por drobno pokroić,
ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka z gotującym się skrzydełkiem i udkiem..Gdy
ogórki i warzywa zmiękną połączyć je ze sobą. Doprawić
solą,
pieprzem, dwoma listkami laurowymi, czterema kulkami
ziela angielskiego i ewentualnie dodać
kostkę rosołową.Wersja bez
śmietany: kubek napełnić do połowy zimną
wodą, dać cztery czubate widelce
wody, Rozrobić. Gdy już nie będzie grudek dodać do zupy cały czas mieszając. Chwilę pogotować jeszcze i gotowe.Wersja ze
śmietaną: kwaśną
śmietanę rozrobić z
mąką. Ale nie wlewać bezpośrednio takiej zawiesiny do zupy. Najlepiej dolewać po trochu zupy do kubka z zawiesiną, cały czas mieszać. Dodajemy do zupy i jeszcze przez chwilę gotować.Smacznego!!!