ßßß Cookit - przepis na Zupa Ogórkowa

Zupa Ogórkowa

nazwa

Wykonanie

Jest to jedna z moich ulubionych zup. Prosta w przygotowaniu, smaczna i taka bardzo polska.
Smakuje najlepiej zaraz po ugotowaniu.
Składniki:
2 litry wody
ok 600 g żeberek lub inne kości/mięso na wywar
2 średnie marchewki (około 300 g)
1 pietruszka (około 150 g)
biała część pora (około 70 g)
100 g selera
900 g ziemniaków
500 g ogórków kiszonych
2 ziela angielskie
2 - 4 ziarenka pieprzu
liść laurowy
trochę kwasu z ogórków
sól
świeżo mielony pieprz
200 ml śmietany
odrobina mąki pszennej
Żeberka włóż do zimnej wody i gotuj na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie zetrzyj na tarce jarzynowej marchew, pietruszkę i seler, a pora drobno pokrój. Podsmaż je chwilę na łyżce oleju.
Następnie dodaj do gotującego się wywaru z mięsa. Ziemniaki pokrój w kostkę i również dodaj do garnka, razem z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i listkiem laurowym.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj starte na tarce jarzynowej ogórki kiszone. Dopraw kwasem z ogórków, solą i pieprzem.
W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką i dodaj do niej trochę zupy (żeby śmietana się ogrzała), a następnie wlej do garnka i wymieszaj. Zagotuj i podawaj na stół. Możesz posypać koperkiem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/02/zupa-ogorkowa.html