ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

Z wybraniem swojej ulubionej zupy mam problem bo lubię różne. Pomidorowa, kartoflanka, rosół, jarzynowa - każda inna. Jednak w czołówce na pewno jest ogórkowa. Taka gęsta, kwaśna, z dużą ilością ogórków, oczywiście takich kiszonych samodzielnie w domu. No i chyba jednak z ziemniakami chociaż wersja z ryżem też mi smakuje. Do takiej zupy obowiązkowo czosnek i dużo koperku. Tak, uwielbiam ogórkową.
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki na 4 - 5 porcji :
1,5 szkl. startych grubo albo posiekanych warzyw - marchewki, pietruszki, selera i posiekanego pora
ok. 1,5 l bulionu cielęcego
3 - 5 średnich ziemniaków
4 - 5 średnich ogórków kiszonych
ew. trochę kwasu ogórkowego
1 - 2 ząbki czosnku
pęczek koperku
1 łyżeczka masła
ok. 100 ml dobrej gęstej śmietany
1 liść laurowy
2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania : wywar z kości cielęcych, ugotowany dzień wcześniej, zagotowałam. Wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, gotowałam kilka minut. W tym czasie starłam na tarce jarzynowej warzywa korzeniowe, kawałeczek pora posiekałam. Podsmażyłam tę mieszankę na patelni z roztopionym masłem - smażyłam mieszając aż zaczęła się lekko przysmażać. Wtedy przełożyłam całość do podgotowanych ziemniaków.
Ogórki starłam także na tace jarzynowej o dużych oczkach - nie obierałam ich ze skórki bo takie wolę i korzystam tylko z tych kiszonych samodzielnie. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli i drobno posiekanym czosnkiem. Gdy warzywa w zupie były już miękkie zahartowałam śmietanę odrobiną zupy, wlałam do niej i zagotowałam. Zdjęłam z ognia, dodałam ogórki. Doprawiłam do smaku i podając posypałam koperkiem.
Jeśli zupa wychodzi zbyt gęsta albo za mało kwaśna dolewam trochę kwasu ogórkowego.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/03/zupa-ogorkowa.html