ßßß Cookit - przepis na Smocza zupa

Smocza zupa

nazwa

Wykonanie

Smoki bardzo lubią zupę ogórkową. Zabierają ją nawet ze sobą na wycieczki w termosach zawieszonych na szyjach. Zaprzyjaźniona z nimi Żaba też lubi taką zupę, ale nie lubi marchewki i jej kawałki ukradkiem wyławia . . .
Książka Beaty Krupskiej "Sceny z życia smoków" to bajkowa opowieść o sympatycznych smokach. Kilkanaście lat temu była u nas w domu czytana codziennie a później wielokrotnie do niej wracaliśmy. To opowieść pełna zabawnych postaci i śmiesznych dialogów, do której wracam czasami już jaka stara baba i znowu śmieję się do łez czytając o Smoku Zygmunta i grupie jego Przyjaciół. To właśnie przez tę książkę od wielu lat zupa ogórkowa, chociaż zwyczajna, jest u nas nazywana właśnie "smoczą" zupą.
składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 mała marchewka
po kawałku korzenia pietruszki, selera i kawałek pora (wszystko posiekane - ok. 1 szklanki)
4 ogórki kiszone (najlepiej takie samodzielnie kiszone)
1/2 szklanki kwasu ogórkowego
3 ząbki kiszonego czosnku
1/2 pęczka koperku
3/4 szklanki gęstej śmietany 22% albo kremówki (musi być dobrej jakości żeby się nie zważyła w kwaśnej zupie)
1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek kminku
do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Skrzydełka umyłam, zalałam niewielką ilością zimnej wody, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, kminek i gotowałam na małym ogniu aż mięsko było zupełnie miękkie, wyjęłam, przestudziłam, oddzieliłam mięso od kości. Do gorącego wywaru dodałam ziemniaki a gdy były już miękkie dosypałam posiekane warzywa, i chwilkę pogotowałam razem. Dodałam obrane mięso, starte na tarce jarzynowej ogórki (razem ze skórką), posiekany czosnek i połowę koperku. Dolałam kwas ogórkowy - można dolać trochę wody, ale my lubimy kwaśną zupę - zagotowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia zabieliłam śmietaną i podałam posypaną resztą koperku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/smocza-zupa.html