Wykonanie
Smoki bardzo lubią zupę
ogórkową. Zabierają ją nawet ze sobą na wycieczki w termosach zawieszonych na szyjach. Zaprzyjaźniona z nimi Żaba też lubi taką zupę, ale nie lubi
marchewki i jej kawałki ukradkiem wyławia . . .Książka Beaty Krupskiej "Sceny z życia smoków" to bajkowa opowieść o sympatycznych smokach. Kilkanaście lat temu była u nas w domu czytana codziennie a później wielokrotnie do niej wracaliśmy. To opowieść pełna zabawnych postaci i śmiesznych dialogów, do której wracam czasami już jaka stara baba i znowu
śmieję się do łez czytając o Smoku Zygmunta i grupie jego Przyjaciół. To właśnie przez tę książkę od wielu lat zupa ogórkowa, chociaż zwyczajna, jest u nas nazywana właśnie "smoczą" zupą.
składniki:4 skrzydełka z
kurczaka2 szklanki
ziemniaków pokrojonych w kostkę1 mała
marchewkapo kawałku
korzenia pietruszki,
selera i kawałek
pora (wszystko posiekane - ok. 1 szklanki)4
ogórki kiszone (najlepiej takie samodzielnie kiszone)1/2 szklanki kwasu
ogórkowego3 ząbki kiszonego
czosnku1/2 pęczka
koperku3/4 szklanki gęstej
śmietany 22% albo kremówki (musi być dobrej jakości żeby się nie zważyła w kwaśnej zupie)1
liść laurowy, 2 ziarenka
ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek
kminkudo smaku:
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania: Skrzydełka umyłam, zalałam niewielką ilością zimnej
wody, dodałam
ziele angielskie,
liść laurowy,
kminek i gotowałam na małym ogniu aż
mięsko było zupełnie miękkie, wyjęłam, przestudziłam, oddzieliłam
mięso od kości. Do gorącego
wywaru dodałam
ziemniaki a gdy były już miękkie dosypałam posiekane warzywa, i chwilkę pogotowałam razem. Dodałam obrane
mięso, starte na tarce jarzynowej
ogórki (razem ze skórką), posiekany
czosnek i połowę
koperku. Dolałam kwas
ogórkowy - można dolać trochę
wody, ale my lubimy kwaśną zupę - zagotowałam, doprawiłam
solą i
pieprzem. Po zdjęciu z ognia zabieliłam
śmietaną i podałam posypaną resztą
koperku.