Wykonanie
Raz na jakiś czas przychodzi nam smak na zupę jak u Mamy. Taką, którą pamiętamy z dzieciństwa i od razu buzia jest uśmiechnięta. Właśnie taką Wam dzisiaj prezentuję. Zapraszam!
SKŁADNIKI:500 g
ogórków kiszonych (nie zakwaszanych!)3
marchewki1
pietruszkamały kawałek
selera2-3 duże
ziemniaki4 skrzydełka z
kurczaka2 litry
wody3 kulki
ziela angielskiego2
liście laurowe3 szczypty
kminku mielonego
pieprz,
sól, ew.
przyprawa do zupopcjonalnie: 2 łyżki
śmietany, świeży
koperek do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy
wywar. Warzywa myjemy i obieramy (
marchew,
pietruszkę,
seler i
ziemniaki).
Pietruszkę,
seler i półtorej
marchewki ścieramy prosto do garnka, dodajemy też umyte skrzydełka, resztę
marchewki w całości,
ziele angielskie i
liść laurowy. Całość zalewamy zimną
wodą i gotujemy rosół.Po ok. pół godziny do rosołu dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy do miękkości. Teraz dodajemy starte
ogórki (można je wcześniej poddusić na łyżce
masła, by zmiękły) i jeszcze chwilę gotujemy do miękkości.Po tym czasie z zupy wyławiamy skrzydełka i
marchewkę (tę w całości) i doprawiamy zupę do smaku.Zupę możemy zabielić
śmietaną. Do kubka wlewamy
śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy. Całość mieszamy i wlewamy do garnka energicznie mieszając (by
śmietana się nie zważyła). Zupę możemy podać posypaną świeżym
koperkiem. Smacznego!