ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa - tradycyjna

Zupa ogórkowa - tradycyjna

nazwa

Wykonanie

Raz na jakiś czas przychodzi nam smak na zupę jak u Mamy. Taką, którą pamiętamy z dzieciństwa i od razu buzia jest uśmiechnięta. Właśnie taką Wam dzisiaj prezentuję. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
500 g ogórków kiszonych (nie zakwaszanych!)
3 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
2-3 duże ziemniaki
4 skrzydełka z kurczaka
2 litry wody
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 szczypty kminku mielonego
pieprz, sól, ew. przyprawa do zup
opcjonalnie: 2 łyżki śmietany, świeży koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy wywar. Warzywa myjemy i obieramy (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki). Pietruszkę, seler i półtorej marchewki ścieramy prosto do garnka, dodajemy też umyte skrzydełka, resztę marchewki w całości, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy rosół.
Po ok. pół godziny do rosołu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Teraz dodajemy starte ogórki (można je wcześniej poddusić na łyżce masła, by zmiękły) i jeszcze chwilę gotujemy do miękkości.
Po tym czasie z zupy wyławiamy skrzydełka i marchewkę (tę w całości) i doprawiamy zupę do smaku.
Zupę możemy zabielić śmietaną. Do kubka wlewamy śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy. Całość mieszamy i wlewamy do garnka energicznie mieszając (by śmietana się nie zważyła). Zupę możemy podać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2016/02/zupa-ogorkowa-tradycyjna.html