Bardzo rzadko wstawiam przepisy na zupy, ale to nie znaczy że ich nie jadam! Wręcz przeciwnie bardzo lubię pyszne, domowe zupki.Składniki:2 starte marchewki1 starta pietruszkakawałek startego seleraokoło 2 l bulionu drobiowego4 średnie ziemniakiokoło 5 średnich ogórków kiszonych ewentualnie trochę kwasu ogórkowegopęczek koperku1 łyżeczka masłaok. 100 ml dobrej gęstej śmietany1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegodo smaku - sól, pieprz mielonyDo bulionu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, gotować kilka minut. Następnie dodać potarte warzywa. Ogórki zetrzeć na tarce i podsmażyć na odrobinie masła. Dodać je do zupy i dalej gotować. Śmietanę roztrzepać z odrobiną soli. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie zahartować śmietanę odrobiną zupy, wlać do zupy i zagotować. Doprawić do smaku i dodać posiekany koperek. Jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśną zupę należy dodać więcej ogórków lub dolać trochę kwasu ogórkowego.