Wykonanie
Czasami wyjątkowo nam zależy, by
jajka na twardo obrały się ładnie - kiedy chcemy podać je z
majonezem lub dodać do zupy - np.
żurku czy szczawiowej. Jeśli robimy pastę do
pieczywa, "uroda"
jajka nie ma tak dużego znaczenia, ale przecież nawet wtedy nie chcemy się namęczyć z obieraniem opornej skorupki, która wcale nie chce odejść. Jest jednak na to prosty sposób. Odkąd go stosuję, nie mam problemu z obieraniem
jajek - obierają się szybko, łatwo i są gładkie.
Generalnie, jeśli
jajko jest bardzo świeże (niedawno zniesione, kupione np. na targu), będzie obierało się ciężej.W przypadku
jajek, które kupuje się w sklepie, problem ten będzie występował jednak bardzo rzadko, ponieważ zazwyczaj mija więcej czasu, zanim
jajko trafi do klienta.Przejdźmy zatem do gotowania:6
jajek1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejJajka umieszczamy w rondlu/garnku i zalewamy zimną
wodą. Dodajemy 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej.Od chwili, gdy
woda zacznie wrzeć, gotujemy
jajka:- 3 minuty - dla
jajek na miękko;- 6 minut - dla "średnich"
jajek;Następnie odlewamy gorącą
wodę i zalewamy
jajka zimną
wodą (z kranu), by przerwać proces gotowania.Gdy
jajka będą na tyle chłodne, że nie będą parzyły dłoni - obieramy je.Ja osobiście nadtłukuję
jajko jedynie 2-3
razy, by skorupka odchodziła jak największymi kawałkami, a nie drobniutkimi okruszkami.Opłukujemy pod bieżącą
wodą, by pozbyć się ewentualnych okruszków skorupki.Gotowe!