ßßß Cookit - przepis na Jak z łatwością obrać jajka na twardo

Jak z łatwością obrać jajka na twardo

nazwa

Wykonanie

Czasami wyjątkowo nam zależy, by jajka na twardo obrały się ładnie - kiedy chcemy podać je z majonezem lub dodać do zupy - np. żurku czy szczawiowej. Jeśli robimy pastę do pieczywa, "uroda" jajka nie ma tak dużego znaczenia, ale przecież nawet wtedy nie chcemy się namęczyć z obieraniem opornej skorupki, która wcale nie chce odejść. Jest jednak na to prosty sposób. Odkąd go stosuję, nie mam problemu z obieraniem jajek - obierają się szybko, łatwo i są gładkie.
Generalnie, jeśli jajko jest bardzo świeże (niedawno zniesione, kupione np. na targu), będzie obierało się ciężej.
W przypadku jajek, które kupuje się w sklepie, problem ten będzie występował jednak bardzo rzadko, ponieważ zazwyczaj mija więcej czasu, zanim jajko trafi do klienta.
Przejdźmy zatem do gotowania:
6 jajek
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Jajka umieszczamy w rondlu/garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej.
Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy jajka:
- 3 minuty - dla jajek na miękko;
- 6 minut - dla "średnich" jajek;
Następnie odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną wodą (z kranu), by przerwać proces gotowania.
Gdy jajka będą na tyle chłodne, że nie będą parzyły dłoni - obieramy je.
Ja osobiście nadtłukuję jajko jedynie 2-3 razy, by skorupka odchodziła jak największymi kawałkami, a nie drobniutkimi okruszkami.
Opłukujemy pod bieżącą wodą, by pozbyć się ewentualnych okruszków skorupki.
Gotowe!
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/03/Jak-z-latwoscia-obrac-jajka-na-twardo.html