Wykonanie
Jak ugotować
jajka na miękko? Nie daj sobie wmówić, że jest to trudne. Jeżeli zastosujesz się do naszej instrukcji na pewno uda Ci się ugotować idealne
jajko na miękko.
Jajko ma miękko krok po kroku:Włóż
jajka do zimnej
wody.Doprowadź
wodę do wrzenia i od tego momentu rozpocznij odliczanie czterech minut.Po ok. 6 minutach
jajko powinno być ugotowane się na półmiękko, a po 9 – na twardo.Po ugotowaniu zalej
jajka zimną
wodą, co pozwoli zatrzymać ścinanie się
białka i
żółtka.Czas gotowania jajek? Jak długo gotować
jajka:
Jajko na miękko: 3-4 minuty od momentu rozpoczęcia wrzenia
Jajko na półmiękko: 5-6 minut od rozpoczęcia wrzenia
Jajko na twardo: 8-9 minut od rozpoczęcia wrzenia