ßßß Cookit - przepis na Jajka na miękko

Jajka na miękko

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ugotować jajka na wszystkie te sposoby wcale nie jest tak łatwo, jak mogłoby się wydawać. Zwykle jajka na twardo wychodziły mi przegotowane a na miękko albo okazywały się być na półtwardo, albo białko było za mało ścięte. Dziś sposób na gotowanie jajek, który bardzo mi odpowiada i w końcu udaje mi się dostać takie jajka jak chcę.
Żeby jajka były dobrze ugotowane i nie popękały muszą mieć temperaturę pokojową więc trzeba je wyciągnąć z lodówki kilka godzin przed gotowaniem. Podobno można też nakłuć jajko igłą, ale tego jeszcze nie próbowałam.
Przepis ten się sprawdza jeśli w dużej ilości wody gotujemy tylko kilka jajek, jeśli chcemy ugotować ich dużo to czas gotowania trzeba wydłużyć o 1- 2 minuty.
Do garnka wlewamy wodę, tyle, żeby po włożeniu jajek całe jajka były przykryte wodą. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy gaz na mniejszy i delikatnie wkładamy jajka do garnka za pomocą łyżki. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1 minutę.
Zakręcamy gaz i trzymamy jajka w wodzie jeszcze przez 5 - 6 minut w zależności czy jajko jest małe, czy duże. Uwaga garnek powinien być cały czas przykryty pokrywką i znajdować się na palniku.
Następnie wyciągamy jajka, które są gotowe.
Jajka na półtwardo (tak samo jak powyżej ale jajka leżą w gorącej wodzie 7-8 minut)
Do garnka wlewamy wodę, tyle, żeby po włożeniu jajek całe jajka były przykryte wodą. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy gaz na mniejszy i delikatnie wkładamy jajka do garnka za pomocą łyżki. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1 minutę.
Zakręcamy gaz i trzymamy jajka w wodzie jeszcze przez 7 - 8 minut w zależności czy jajko jest małe, czy duże. Uwaga garnek powinien być cały czas przykryty pokrywką i znajdować się na palniku.
Następnie wyciągamy jajka, które są gotowe. Jajka można ostudzić wkładając je do zimnej wody.
Jajka na twardo (tak samo jak powyżej ale jajka leżą w gorącej wodzie 10 - 11 minut)
Do garnka wlewamy wodę, tyle, żeby po włożeniu jajek całe jajka były przykryte wodą. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy gaz na mniejszy i delikatnie wkładamy jajka do garnka za pomocą łyżki. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1 minutę.
Zakręcamy gaz i trzymamy jajka w wodzie jeszcze przez 10 - 11 minut w zależności czy jajko jest małe, czy duże. Uwaga garnek powinien być cały czas przykryty pokrywką i znajdować się na palniku.
Następnie wyciągamy jajka, które są gotowe. Jajka studzimy wkładając je do zimnej wody.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/03/jajka-na-twardo-potwardo-i-miekko.html