Wykonanie
Ugotować
jajka na wszystkie te sposoby wcale nie jest tak łatwo, jak mogłoby się wydawać. Zwykle
jajka na twardo wychodziły mi przegotowane a na miękko albo okazywały się być na półtwardo, albo
białko było za mało ścięte. Dziś sposób na gotowanie
jajek, który bardzo mi odpowiada i w końcu udaje mi się dostać takie
jajka jak chcę.Żeby
jajka były dobrze ugotowane i nie popękały muszą
mieć temperaturę pokojową więc trzeba je wyciągnąć z lodówki kilka godzin przed gotowaniem. Podobno można też nakłuć
jajko igłą, ale tego jeszcze nie próbowałam.Przepis ten się sprawdza jeśli w dużej ilości
wody gotujemy tylko kilka
jajek, jeśli chcemy ugotować ich dużo to czas gotowania trzeba wydłużyć o 1- 2 minuty.Do garnka wlewamy
wodę, tyle, żeby po włożeniu
jajek całe
jajka były przykryte
wodą.
Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy gaz na mniejszy i delikatnie wkładamy
jajka do garnka za pomocą łyżki. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1 minutę.Zakręcamy gaz i trzymamy
jajka w wodzie jeszcze przez 5 - 6 minut w zależności czy
jajko jest małe, czy duże. Uwaga garnek powinien być cały czas przykryty pokrywką i znajdować się na palniku.Następnie wyciągamy
jajka, które są gotowe.
Jajka na półtwardo (tak samo jak powyżej ale
jajka leżą w gorącej wodzie 7-8 minut)Do garnka wlewamy
wodę, tyle, żeby po włożeniu
jajek całe
jajka były przykryte
wodą.
Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy gaz na mniejszy i delikatnie wkładamy
jajka do garnka za pomocą łyżki. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1 minutę.Zakręcamy gaz i trzymamy
jajka w wodzie jeszcze przez 7 - 8 minut w zależności czy
jajko jest małe, czy duże. Uwaga garnek powinien być cały czas przykryty pokrywką i znajdować się na palniku.Następnie wyciągamy
jajka, które są gotowe.
Jajka można ostudzić wkładając je do zimnej
wody.
Jajka na twardo (tak samo jak powyżej ale
jajka leżą w gorącej wodzie 10 - 11 minut)Do garnka wlewamy
wodę, tyle, żeby po włożeniu
jajek całe
jajka były przykryte
wodą.
Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy gaz na mniejszy i delikatnie wkładamy
jajka do garnka za pomocą łyżki. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1 minutę.Zakręcamy gaz i trzymamy
jajka w wodzie jeszcze przez 10 - 11 minut w zależności czy
jajko jest małe, czy duże. Uwaga garnek powinien być cały czas przykryty pokrywką i znajdować się na palniku.Następnie wyciągamy
jajka, które są gotowe.
Jajka studzimy wkładając je do zimnej
wody.