Wykonanie
Zrobiłam dla Was dwa testy na
trzech jajkach: jedno dniowym, 7 dniowym i 14 dniowym. Każde
jajko zachowuje się inaczej i zdradza swój wiek. Za niedługo Wielkanoc - święta jakże Jajeczne. Takie fakty z pewnością przydadzą się nie jednej osobie.Zapraszam!
TEST 1 - z
wodą.Zanurzone
jajko w przezroczystym naczyniu zdradza jakie jest stare. Otóż
jajko świeżutkie układa się poziomo.
Jajko tygodniowe lekko unosi się tępym końcem ku górze, natomiast
jajko dwutygodniowe oraz starsze będą unosić się niemal na stojąco tępym końcem ku górze. Takie
jajko które stanie pionowo, jest bardzo stare i raczej nie nadaje się do spożycia.
TEST 2 - wybicie.Świeżutkie
jajko po wybiciu ma jędrne i kuliste
żółtko oblepione
białkiem, tworzą się wokół niego dwie warstwy
białka.
Białko obok
żółtka jest galaretkowate, a to na zewnątrz rozlewa się i jest wodniste.
Jajko tygodniowe nadal jest jędrne po wybiciu, jednak nie tworzą się już dwa charakterystyczne krążki wokół
żółtka lecz jedno.
Żółtko też nie jest już tak jędrne jak u
jajka świeżego.
Jajko dwutygodniowe i starsze dosłownie rozlewa się po wybiciu. Często nie można nawet odłączyć
białka od
żółtka ponieważ
żółtko jest mało spójne i dodatkowo spłaszczone.
Jajka w warunkach pokojowych można przechowywać dwa tygodnie, w lodówce cztery tygodnie.