ßßß Cookit - przepis na Jak sprawdzić świeżość jajek? Test jajek na świeżość.

Jak sprawdzić świeżość jajek? Test jajek na świeżość.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zrobiłam dla Was dwa testy na trzech jajkach: jedno dniowym, 7 dniowym i 14 dniowym. Każde jajko zachowuje się inaczej i zdradza swój wiek. Za niedługo Wielkanoc - święta jakże Jajeczne. Takie fakty z pewnością przydadzą się nie jednej osobie.
Zapraszam!
TEST 1 - z wodą.
Zanurzone jajko w przezroczystym naczyniu zdradza jakie jest stare. Otóż jajko świeżutkie układa się poziomo. Jajko tygodniowe lekko unosi się tępym końcem ku górze, natomiast jajko dwutygodniowe oraz starsze będą unosić się niemal na stojąco tępym końcem ku górze. Takie jajko które stanie pionowo, jest bardzo stare i raczej nie nadaje się do spożycia.
TEST 2 - wybicie.
Świeżutkie jajko po wybiciu ma jędrne i kuliste żółtko oblepione białkiem, tworzą się wokół niego dwie warstwy białka. Białko obok żółtka jest galaretkowate, a to na zewnątrz rozlewa się i jest wodniste.
Jajko tygodniowe nadal jest jędrne po wybiciu, jednak nie tworzą się już dwa charakterystyczne krążki wokół żółtka lecz jedno. Żółtko też nie jest już tak jędrne jak u jajka świeżego.
Jajko dwutygodniowe i starsze dosłownie rozlewa się po wybiciu. Często nie można nawet odłączyć białka od żółtka ponieważ żółtko jest mało spójne i dodatkowo spłaszczone.
Jajka w warunkach pokojowych można przechowywać dwa tygodnie, w lodówce cztery tygodnie.
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/04/jak-sprawdzic-swiezosc-jajek-test-jajek.html