Wykonanie
Jajka tak zrobione są świetną dekoracją. Zrobienie ich nie jest trudne, ale mnie za pierwszym razem trochę popękały, wiec w zasadzie żeby zrobić idealne serduszka trzeba trochę poćwiczyć.Do zrobienia takich
jajek potrzeba:
jajkagarnek z
wodą do ugotowania
jajekkartonikgumki recepturkipatyczki do jedzeniaI do dzieła:Kartonik zginamy na pół. Wielkość kartonika ma być taka, żeby zmieściło się w nim
jajko. Ja użyłam okładkę bloku rysunkowego więc dodatkowo obłożyłam go folią.
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Ugotowane
jajka wyciągamy na deskę i czekamy ok. 2 minuty żeby trochę ostygły, ale były jeszcze gorące.
Jajka obieramy ze skorupki, wkładamy do kartonika, na środek
jajka wkładamy pałeczkę, którą delikatnie dociskamy do
jajka. Końce kartonika razem z pałeczką zawiązujemy gumkami. Uwaga czym mocniej dociśniemy pałeczkę, tym ładniejsze będzie
serce, ale jeśli dociśniemy zbyt mocno to
jajko może pęknąć.
Jajko zostawiamy aż całkowicie wystygnie, można je też włożyć na 15 minut do lodówki.