ßßß Cookit - przepis na Naan

Naan

nazwa

Wykonanie

Naan to płaski chleb drożdżowy, wywodzący się z Azji Środkowej, popularny zwłaszcza w Indiach. Tradycyjnie pieczono go w glinianych piecach tandoor. Obecnie co raz mniej osób posiada takie piece (zwłaszcza poza granicami Indii), ich miejsce przejęły opalane gazem piece stalowe, piekarniki oraz patelnie. Chleb naan, mimo, że jest plaski, jest wewnątrz puszysty. Przyrumienione miejsca na jego skórce są chrupiące i wyjątkowo smaczne. Znakomicie nadaje się nie tylko do wszelkich dań kuchni indyjskiej, lecz również do dan orientalnych, a zwłaszcza do mięs lub warzyw w sosach, które za pomocą chlebka możemy wyjadać. W naan możemy także niczym w pitę czy tortillę owinąć warzywa, rybę lub mięso z sosem. Zachęcam do jego przygotowania w domu, ponieważ jest to bardzo proste a domowy chlebek smakuje znacznie lepiej, niż kupny. Przepis na podstawie AvocadoBravado .
1/2 szklanki ciepłej wody
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1/2 łyżeczki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 jajko
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
4 łyżki oliwy z oliwek
olej lub klarowane masło z 1 ząbkiem czosnku, do smażenia
ziarna czarnuszki lub sezamu
1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!) wodzie wraz z cukrem i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż drożdże "ruszą".
2. Dodać pozostałą mąkę, sól, jajko, oliwę i jogurt. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.
3. Wyrośnięte ciasto krotko zagniatamy, po czym dzielimy na 6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko (ok. 0,5cm) na podłużny kształt, przypominający kroplę wody (jest to tradycyjny kształt chlebków naan. Naturalne, można im nadać także każdy inny kształt, jeśli chcemy). Cienkie rozwałkowanie gwarantuje, że na chlebkach zaczną się robić podczas smażenia charakterystyczne bąble powietrza, a chlebki ładnie wyrosną.
W rondelku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku.
Rozgrzewamy dobrze patelnię (najlepiej żeliwną). Każdy chlebek smarujemy z jednej strony masłem. Układamy go na suchej patelni, posmarowaną stroną do dołu, po czym smarujemy wierzchnią stronę chlebka i posypujemy czarnuszką bądź sezamem.
Chlebki smażymy 1 minutę prod przykryciem, po czym odwracamy na drugą stronę. Smażymy ponownie 1 minutę, tym razem bez przykrycia. Chlebki powinny być z obu stron złote.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/02/Naan.html