Wykonanie
Zawijaski powstały wg. przepisu z Kucharni, aromat rozchodził się po całym domu, niestety nie miałam
czosnku niedźwiedziego, w zamian dałam 2 ząbki główkowego i
tymianek.1,5 filiżanki
mąki pszennej0,5 filiżanki ciepłej
wody0.5 łyżki
drożdży instant1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukru1 łyżka
oliwy0,5 kostki
masła2 ząbki
czosnkutymianek,
sólZ
mąki,
wody,
drożdży,
soli cukru zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej miski, posmarować
oliwa i odstawić do podwojenia objętość. W tym czasie zrobić nadzienie, czyli wymieszać
masło z
ziołami,
sola i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt, wysmarować nadzieniem i zwinąć w roladę, pokroić na 12 równych części i odstawić na 30 minut. Upiec 1 180 stopniach do zrumienienia czyli ok 30 minut.