Wykonanie
Stromboli to generalnie pizza - tylko zwinięta w roladę. Jak zazwyczaj w przypadku słynnej potrawy, nie wiadomo dokładnie, kiedy ją wymyślono, autorstwo też jest kwestią sporną. Pewnym być można, że były to lata 50 ubiegłego wieku, Stany Zjednoczone i ze potrawa ma korzenie włoskie. Nazwa wywodzi się ponoć od filmu "Stromboli" z Ingrid Bergman. Stromboli to również mała wysepka w pobliżu Sycylii, znana z czynnego wulkanu. Prostota tego pomysłu polega na
fakcie, ze w
ciasto drożdżowe możemy zawinąć dowolne składniki - co tylko lubimy. Całość zostaje następnie upieczona, dając nam pyszny, szybki i smaczny posiłek.
1 gotowy chłodzony spód do pizzy ok. 400g (
ciasto drożdżowe niesłodzone) lub ciasto domowe (
linki pod przepisem), rozwałkowane w kształt prostokątny1/2 szklanki passaty pomidorowej + 1/2 łyżeczki
tymianku + 1/2 łyżeczki
bazylii +1/2 łyżeczki
oregano + 1/2 łyżeczki
czarnego pieprzuszynka w dużych plastrach
salami w plastrach
pieczarki - pokrojone w plastry
szpinak - świeże listki, bez ogonków
ser mozzarella - porwany w małe kawałkirozmącone
jajkoew. drobno starty
parmezan do posypaniaSkładniki sosu mieszamy. Ciasto smarujemy sosem i układamy dodatki:
szynkę,
salami,
szpinak, plastry
pieczarek, itd. Posypujemy porwanym w kawałeczki
serem mozzarella i zwijamy całość w ścisłą roladę, wzdłuż krótszego brzegu.
Smarujemy rozmąconym
jajkiem, nacinamy nożem w 2-3 miejscach i posypujemy startym
parmezanem.Stromboli umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Pizza dla zapracowanychPizza kalifornijskaPizza neapolitańska