Wykonanie
Wiosenne śniadanie, nie może obyć się bez
pasty jajecznej , ze świeżą
rzeżuchą . Dzieci chętnie zaangażują się w przygotowanie tak prostej potrawy , mój młodszy syn jest po prostu mistrzem
past jajecznych .. Ciut trzeba go ograniczać jeśli chodzi o fantazję przyprawiania , bo ona nie zna granic i zielona
herbata , jego zdaniem może być tak samo dobra jak
szczypiorek 😉 No raczej nie podejmę takiego wyzwania , zdecydowanie na razie skupię się na rzeżusze 😉
Rzeżucha jest banalnie prosta w hodowli z nasion , można ją bez problemu uprawiać na spodku z mokrą watą i cieszyć się świeżymi listkami już po około 5-7 dni . Koszt żaden , a pożytek wielki , bo to bardzo zdrowa i wartościowa malutka roślinka , która pomoże nam w zdrowiu przetrwać okres wczesnowiosenny 😉 Doskonale przechowuje się w zamkniętym pojemniku w lodówce nawet 3 dni.
Składniki :7-8
jajek1,5 łyżeczki
chrzanu2 łyżki
majonezu – koniecznie gęstego
sól ,
pieprz do smakuszczypta
cukru ( mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki )garść świeżej
rzeżuchyJajka gotujemy na twardo , studzimy i dokładnie obieramy ze skorupek . Podczas gotowania warto posolić
wodę , wtedy
jajka łatwiej pozwolą się rozebrać 😉 Gołe
jajka , wkładamy do miseczki i lekko rozgniatamy widelcem , dodajemy do nich
majonez ,
chrzan ,
sól ,
pieprz i szczyptę
cukru , całość blendujemy na gładką pastę . Na koniec dodajemy
rzeżuchę , lekko mieszamy , a resztą posypujemy wierzch. Gotowe . Pasta jest lekko pikantna , aromatyczna i przepyszna. Smacznego !