Wykonanie
Z
JAJKIEMTo chyba będzie już tradycja na tym blogu, że tuż po Świętach raczyć Was
będę wspomnieniami tego, co na mym
stole gościło;) Skoro ten blog prowadzę nie tylko dla Was, ale i dla siebie, to i w tym roku tradycji stanie się za dość. Szczególnie dlatego, bym w przyszłym roku wiedziała jakie proporcje zastosować do niektórych potraw to raz, a dwa, że dania, którymi Was uraczę są na tyle uniwersalne, że nie tylko od Święta można je podać :)Tak to jest z tym chrzanikiem. To tradycyjna receptura, którą w moim
domku się stosuje od lat. Nie ma Wielkanocy bez urabianego
Chrzanu :) I już :) Zdradzam w tym roku sekret kuchni Mojego Tatusia :)
Chrzan jest na tyle pyszny, że czasami pojawia się na mym rodzinnym
stole także z okazji imienin Mojej Mamy czy Mojego Taty :) Polecam gorąco :)
Składniki na dwa 180 g
chrzany:
1 mały słoiczek tartego
chrzanu - 180 g3
jaja gotowane na twardo1 łyżka
majonezusólpieprzcukier - mniej niż pół łyżeczki
Jaja obrać, oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka utrzeć z odrobiną
cukru,
soli,
pieprzu, łyżeczką
chrzanu i
majonezem.
Białka drobniutko pokroić w kosteczkę. Dodać do nich resztę
chrzanu, urobione
żółtka i całość dokładnie wymieszać. Smaczności ! :)