Wykonanie
Danie bardzo proste do przygotowania, z rodzaju szybkich, pospolite składniki, a efekt ? Zaskakujący! Flaczki z boczniaków, to danie na pewno nie tylko dla wegan. Pyszności!Doprawdy trudne do odróżnienia, bo struktura identyczna, podobne
przyprawy i nie wiem, czy nie lepsze od tradycyjnych. O przygotowanie tradycyjnych flaków pokusiłam się jeden, jedyny raz, ale z powodu zapachu nigdy nie odważyłam się na powtórkę. To danie, z boczniakami na pewno powtórzę i to nie jeden raz. Namawiam na zakup co najmniej 1 kg boczniaków, bo na jednej dokładce się nie skończy!
Składniki:800 g boczniaków1 mała
marchewka1/2
pietruszkiplaster
selerakawałek
pora1
seler naciowy1
cebula2-3
listki laurowe4-5 ziaren
ziela angielskiegokawałek
imbiru2 łyżeczki suszonego
majeranku1/4 łyżeczki
gałki muszkatałowej1+1 łyżka
masła1 szklanka
bulionu warzywnego1 wąska
czerwona papryka - opcjonalnieWykonanie:warzywa obrać, pokroić w paski. W rondlu, w którym przygotowujesz flaczki zeszklij pokrojoną
cebulę. Dodaj warzywa i podduś przez kilka minut. Dodaj wszystkie
przyprawy i zalej szklanką
bulionu warzywnego w międzyczasie przygotuj boczniaki. Obetnij ogonki i odrzuć. Jeśli
grzyby posiadają biały nalot (taka ich uroda) usuń go zwilżonym papierowym ręcznkiem.
Grzyby pokrój w poprzek blaszek. Rozgrzej na patelni
masło i podsmaż na rumiano pocięte boczniaki. Smażąc boczniaki na
maśle uzyskają niepowtarzalny smak. Możesz dodać pociętą w paski
czerwoną paprykę - właśnie terazpodsmażone
grzyby dodaj do rondla z warzywami, przykryj garnek pokrywką i duś 15-20 minut. Ewentualnie skoryguj ilość
soli. Podawaj z
bagietkąSMACZNEGO !