Wykonanie
Składniki1 kg gotowanych flaków wołowych2szt
marchewki2 szt
pietruszki1/2 szt
selera2
pory1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
imbiru1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatowejszczypta utłuczonego
pieprzu białego1/4 łyżeczki
papryki czerwonej słodkiejkilka ziaren
ziela angielskiego1 łyżka
majerankusól3 litry rosołu domowegowykonanieOczyszczone, pokrojone flaki przepłukać pod
wodą włożyć do garna zalać
wodą i gotować 15 minut, flaki odcedzić
wodę wylać, włożyć z powrotem do garnka zlać
wodą, gotować jedną godzinę. Wyjąć, odcedzić.
Wodę wylać. Włożyć z powrotem do garnka, zalać 3 litrami rosołu domowego. Warzywa zetrzeć na tarce, dodać do flaków dokładnie wymieszać. Dodać do flaków
przyprawy, na końcu posolić i gotować na małym ogniu około 20-30 minut, aż flaki będą miękkie.Podawać z
pieczywem razowym lub pszennym. Ja uwielbiam z
bułką grahamką :)