ßßß Cookit - przepis na Flaki wołowe

Flaki wołowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg gotowanych flaków wołowych
2szt marchewki
2 szt pietruszki
1/2 szt selera
2 pory
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatowej
szczypta utłuczonego pieprzu białego
1/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
sól
3 litry rosołu domowego
wykonanie
Oczyszczone, pokrojone flaki przepłukać pod wodą włożyć do garna zalać wodą i gotować 15 minut, flaki odcedzić wodę wylać, włożyć z powrotem do garnka zlać wodą, gotować jedną godzinę. Wyjąć, odcedzić. Wodę wylać. Włożyć z powrotem do garnka, zalać 3 litrami rosołu domowego. Warzywa zetrzeć na tarce, dodać do flaków dokładnie wymieszać. Dodać do flaków przyprawy, na końcu posolić i gotować na małym ogniu około 20-30 minut, aż flaki będą miękkie.
Podawać z pieczywem razowym lub pszennym. Ja uwielbiam z bułką grahamką :)
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2015/04/flaki-woowe.html