Wykonanie
Sałatka ziemniaczana to bardzo proste, szybkie i smaczne danie, które idealnie nadaje się zarówno do podania podczas imprezy jak i do zabrania w pudełku do pracy czy szkoły. Dziś postanowiłam przygotować
sałatkę z
ziemniaków z dodatkiem
wędzonego łososia i
koperku. Dodatek
musztardy sprawia, że staje się ona nieco ostrzejsza i bardziej wyrazista. Polecam wszystkim zabieganym i zapracowanym, ponieważ jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest wspaniały.
Składniki :600g
ziemniaków sałatkowych250g
wędzonego łososiapół
czerwonej cebulikilka gałązek
koperku2
jajkasok z połowy
cytrynysól,
pieprz3 łyżki
oliwy1 łyżeczka gładkiej
musztardy1 łyżeczka
musztardy francuskiej0,5 łyżeczki
ziół prowansalskichPrzygotowanie :
Ziemniaki ugotować, odsączyć i wystudzić.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
Cebule pokroić w drobną kosteczkę,
łososia rozdrobnić,
koperek drobno posiekać - wszystko przełożyć do miski. Dodać przestudzone
ziemniaki (w razie potrzeby pokroić je na mniejsze kawałki). Skropić
sokiem z cytryny.W małym naczyniu wymieszać
oliwę z
musztardą oraz
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Polać nią
ziemniaki i dokładnie wymieszać. Podawać udekorowane
jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Smacznego !