Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja na
paprykę faszerowaną. Tym razem to
papryka faszerowana
mięsem,
cukinią i
kaszą jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać.
Składniki:10 małych
papryk3 duże
cebule6 ząbków
czosnkuoliwa500 g mielonej
karkówki2 czubate łyżeczki
majeranku2 czubate łyżeczki
oregano1 czubata łyżeczka domowej
Vegety (
suszone warzywa i
zioła)1 płaska łyżeczka
bazylii1 płaska łyżeczka
papryki słodkiej1/2 płaskiej łyżeczki
papryki ostrejpieprzsól100 g
kaszy jęczmiennej700 g
cukinii (
cukinie kupujemy jak najmniejsze i mające zdrową, cienką skórkę)Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy.Gdy
cebula zmięknie, dodajemy do niej pokrojony w drobną kostkę
czosnek i całość podsmażamy jeszcze około 4 minuty.Po tym czasie do
cebuli dodajemy
mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut. W międzyczasie dodajemy
przyprawy i całość doprawiamy
pieprzem oraz
solą.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy i dodajemy do
mięsa.
Cukinię myjemy, kroimy w dość drobną kostkę (bez obierania), wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy, około 5 minut, na kilku łyżkach
oliwy. Taką ilość
cukinii podsmażamy w dwóch turach.Podsmażoną
cukinię dodajemy do
mięsa. Farsz mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy
pieprzem i
solą.
Papryki myjemy, odcinamy górę, wyjmujemy pestki.
Papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany).
Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować.
Papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Po tym czasie pieczenia,
papryki nabierają smaku, podobnego do smaku
papryki z grilla, na którym mi zależy. Poza tym lubię, gdy od
papryki odchodzi skórka :)Smacznego :)