ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną

Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejna propozycja na paprykę faszerowaną. Tym razem to papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać.
Składniki:
10 małych papryk
3 duże cebule
6 ząbków czosnku
oliwa
500 g mielonej karkówki
2 czubate łyżeczki majeranku
2 czubate łyżeczki oregano
1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła)
1 płaska łyżeczka bazylii
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
pieprz
sól
100 g kaszy jęczmiennej
700 g cukinii (cukinie kupujemy jak najmniejsze i mające zdrową, cienką skórkę)
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej pokrojony w drobną kostkę czosnek i całość podsmażamy jeszcze około 4 minuty.
Po tym czasie do cebuli dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy i całość doprawiamy pieprzem oraz solą.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy i dodajemy do mięsa.
Cukinię myjemy, kroimy w dość drobną kostkę (bez obierania), wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy, około 5 minut, na kilku łyżkach oliwy. Taką ilość cukinii podsmażamy w dwóch turach.
Podsmażoną cukinię dodajemy do mięsa. Farsz mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
Papryki myjemy, odcinamy górę, wyjmujemy pestki. Papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany). Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować.
Papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Po tym czasie pieczenia, papryki nabierają smaku, podobnego do smaku papryki z grilla, na którym mi zależy. Poza tym lubię, gdy od papryki odchodzi skórka :)
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/02/papryka-faszerowana-miesem-cukinia-i.html