ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami

Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja na ciekawy obiad lub ciepłą przekąskę na zbliżającego się Sylwestra :)
Zapraszam na faszerowaną paprykę. Zawsze, gdy ją zrobię, zastanawiam się, dlaczego tak rzadko ją piekę. Faszerowana papryka jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Zdecydowanie częściej musi gościć na moim stole :)
Paprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :)
Składniki:
10 małych papryk
100 g ryżu
500 g pieczarek
3 duże cebule
4 ząbki czosnku
500 g mielonej karkówki
2 czubate łyżeczki majeranku
1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła)
1 czubata łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka bazylii
pieprz
sól
oliwa
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Pieczarki drobno siekamy, wkładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 2 łyżki oliwy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania z pieczarek 2/3 wody.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty.
Następnie do cebuli dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. W międzyczasie mięso doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, pieprzem i solą. Farsz nie może być mdły.
Na koniec mięso, ryż i pieczarki (łącznie z wodą, której nie odparowaliśmy) łączymy i dokładnie mieszamy.
Papryki myjemy, odcinamy góry kapeluszy (tylko część z gałązką), wyjmujemy pestki. Tak przygotowane papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany). Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować.
Ja papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach. Po długim czasie pieczenia papryki nabierają szczególnego smaku, na którym mi zależy. Smak ich jest bowiem identyczny do smaku papryki z grilla, którą uwielbiam. Poza tym lubię, gdy od papryki odchodzi skórka :)
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/12/papryka-faszerowana-miesem-i-pieczarkami.html