Wykonanie
Pozostałam jeszcze w klimacie świąt, ale jednocześnie zrobiłam na obiad coś zwykłego i codziennego. To bardzo prosta zupa z
ziemniaków, z dodatkiem
cebuli, pachnącego
czosnku niedźwiedziego i pysznego
chrzanu z
pigwą, który jako jedną z
trzech chrzanowych kombinacji proponuje firma Eterno . Muszę przyznać, że ten właśnie
chrzan bardzo mi
smakowo odpowiada, bo łączy ostrość i
słodycz, więc z pieczonym czy gotowanym
mięsem współgra idealnie.Pomyślałam, że powinien też świetnie podbić delikatny smak zupy z
ziemniaków - i ten pomysł okazał się bardzo trafiony.
Składniki na 2 osoby :1 l.
wody3 ziarna
ziela angielskiego1
liść laurowy6-7 średniej wielkości
ziemniaków3-4 łyżki
oleju1 duża
cebula2 łyżeczki
mąki pszennej1 ząbek
czosnku1-2 łyżki
octu ryżowego 3% (może być
ocet z
białego wina lub
jabłkowy)1 pełna łyżeczka
chrzanu z
pigwą firmy Eterno1 pełna łyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziego
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Wodę zagotowuję z
zielem angielskim i
liściem laurowym. Umyte i obrane
ziemniaki kroję w bardzo drobną kostkę i na niewielkiej ilości
oleju smażę pod przykryciem do momentu, gdy się lekko zarumienią i będą zupełnie miękkie. Przekładam je do garnka, a na patelni na odrobinie
oleju przesmażam posiekaną drobno
cebulę. Gdy się zeszkli, wsypuję
mąkę i jeszcze chwilę smażę mieszając. Następnie
cebulę również przekładam do garnka, do zupy dodaję
czosnek niedźwiedzi, przeciśnięty przez praskę ząbek świeżego
czosnku,
ocet ryżowy oraz
chrzan. Mieszam, gotuję chwilę, doprawiam
solą i
pieprzem. Podaję z grzankami.
Chociaż ja wykorzystałam go do zupy, to oczywiście
chrzan doskonale smakuje jako tradycyjny dodatek do pieczonych i gotowanych
mięs.Jego słodko-ostry smak komponuje się z nimi idealnie.
...a w zupie - rewelacja :)