Wykonanie
Pyszna
ćwikła! Najlepiej jednego dnia ugotować
buraki i zalać je zalewą, a następnego już tylko pakować do słoików i pasteryzować. Z tego przepisu wyszło mi 10 słoików różnej wielkości.
Składniki:5 kg
burakówZalewa:1 litr
wody2 szklanki
octu 6% lub 1,5 szklanki
octu 10%1 szklanka
cukru4 duże
cebule6 ząbków
czosnkukilka ziarenek
pieprzukilka ziarenek
ziela angielskiego4
liście laurowe5 łyżek tartego
chrzanu ze słoikagarść
soliSposób przygotowania:1.
Buraki ugotować w łupinach, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.2.
Cebulę obrać i dowolnie pokroić. Zagotować razem wszystkie składniki zalewy. Przecedzić. Czystą zalewę wlać do
buraków, a to co zostało z gotowania, czyli
cebula,
czosnek itd. wyrzucić.3.
Buraki w zalewie pozostawić na noc.4. Następnego dnia nakładać
buraki do słoików i pasteryzować minimum 15 minut od momentu zagotowania.
Przepis dostałam od swojej mamy, która z kolei ma go od koleżanki z pracy. SMACZNEGO :)