Wykonanie
1 kg
cebuli3 kg burakow1 szkl.
octuDodatkowo do kazdego sloika4
ziele angielskie1
lisc laurowy3 ziarna
pieprzuBuraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac,odlac i odstawic pozostaly sok przyda sie do zrobienia soku na barszcz.dodac skrojona w kostke
surowa cebule (1/2 mozna podsmazyc na patelni i pomieszac) zalac
octem dobrze wymieszac i zostawic na 30min. do kazdego sloika wrzucic
przyprawy i poukladac
buraki dociskajac zeby wypchnac zbedne pecherzyki powietrza.pasteryzowac 15-20 min
buraczki marynowaneSkladnik i:1kg burakowZalewa:3 szkl.
wody1 szkl
octu 10%1 szkl.
cukru1lyzka
soliDodatkowo do kazdego sloika4
ziele angielskie1
lisc laurowyBuraczki ugotowac,obrac ze skorki skroic w cwiartki lub plasterki lub w kostke.odlac i odstawic pozostaly sok przyda sie do zrobienia soku na barszcz.zagtowac zalewe.do kazdego sloika wrzucic
przyprawy i poukladac
buraki,zalac goraca zalewa.pasteryzowac 15 min
buraczki z
paprykaSkladnik i:2 , 5 kg burakow3-6
papryk kolorowych1/2 szkl
octu5 lyzek
cukru3 lyzki
soliBuraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac.oddzielic
buraki od soku.do soku dodac
ocet cukier sol i zagotowac.Do gotujacej sie zalewy dodajemy
papryke i gotujemy 15 min.dodajemy
buraki i calosc gotujemy jeszcze 10 min.goraca salatke przekladamy do sloikow,zakrecamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do
gory dnem do wystygniecia.
buraczki z
chrzanem 1Skladnik i:2,5 kg
buraków2 lyzki
soli2 słoiczki
chrzanu5 lyzek
cukru4 łyzki
octuBuraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac.oddzielic
buraki od soku.do burakow dodac 1 sloiczek
chrzanu i dokladnie wymieszac odstawic na 30 min.do soku dodac 1 sloiczek
chrzanu,
ocet,sol i
cukier i zagotowac..do gotujacej sie zalewy (soku) dodac
buraki i zagotowac.przekladamy do sloikow,zakrecamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do
gory dnem do wystygniecia.
buraczki z
chrzanem 2Skladnik i:5 kg burakow1 korzen
chrzanu (mozna wiecej jesli lubimy ekstrymalne
buraki :-D )3 lyzki
soli3 lyzek
cukru1szkl.
octuBuraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac.oddzielic
buraki od soku.pozostaly sok przyda sie do zrobienia soku na barszcz.
chrzan zetrzec na drobno i dodac do odcisnietych burakow odstawic na 1h zeby sie przegryzlo.po tym czasie dodajemy
ocet,sol i
cukier.odstawic na kolejna 1h zeby sie przegryzlo.przekladamy do sloikow,zakrecamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do
gory dnem do wystygniecia.
Skladnik i:sok pozostaly z burakow ( u mnie z 5kg burakow wycisnelam 3L soku)1 i 1/2 szkl.
octu3 lyzki
soli2 lyzki
cukrusok zlewamy z burakow i odcedzamy lub tez mozna
buraki wycisnac przez gaze lub pieluche tetrowa.wszystkie skladniki polaczyc w garnku,zagotowac i goracy sok przelac do buteleczek obrucic do
gory dnem i odstawic na 15min .pasteryzowac 5 min. obrucic do
gory dnem i odstawic do wystygniecia.