ßßß Cookit - przepis na Przetwory z burakow na kilka sposobow

Przetwory z burakow na kilka sposobow

nazwa

Wykonanie

1 kg cebuli
3 kg burakow
1 szkl.octu
Dodatkowo do kazdego sloika
4 ziele angielskie
1 lisc laurowy
3 ziarna pieprzu
Buraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac,odlac i odstawic pozostaly sok przyda sie do zrobienia soku na barszcz.dodac skrojona w kostke surowa cebule (1/2 mozna podsmazyc na patelni i pomieszac) zalac octem dobrze wymieszac i zostawic na 30min. do kazdego sloika wrzucic przyprawy i poukladac buraki dociskajac zeby wypchnac zbedne pecherzyki powietrza.pasteryzowac 15-20 min
buraczki marynowane
Skladnik i:
1kg burakow
Zalewa:
3 szkl.wody
1 szkl octu 10%
1 szkl.cukru
1lyzka soli
Dodatkowo do kazdego sloika
4 ziele angielskie
1 lisc laurowy
Buraczki ugotowac,obrac ze skorki skroic w cwiartki lub plasterki lub w kostke.odlac i odstawic pozostaly sok przyda sie do zrobienia soku na barszcz.zagtowac zalewe.do kazdego sloika wrzucic przyprawy i poukladac buraki,zalac goraca zalewa.pasteryzowac 15 min
buraczki z papryka
Skladnik i:
2 , 5 kg burakow
3-6 papryk kolorowych
1/2 szkl octu
5 lyzek cukru
3 lyzki soli
Buraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac.oddzielic buraki od soku.do soku dodac ocet cukier sol i zagotowac.Do gotujacej sie zalewy dodajemy papryke i gotujemy 15 min.dodajemy buraki i calosc gotujemy jeszcze 10 min.goraca salatke przekladamy do sloikow,zakrecamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do gory dnem do wystygniecia.
buraczki z chrzanem 1
Skladnik i:
2,5 kg buraków
2 lyzki soli
2 słoiczki chrzanu
5 lyzek cukru
4 łyzki octu
Buraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac.oddzielic buraki od soku.do burakow dodac 1 sloiczek chrzanu i dokladnie wymieszac odstawic na 30 min.do soku dodac 1 sloiczek chrzanu, ocet,sol i cukier i zagotowac..do gotujacej sie zalewy (soku) dodac buraki i zagotowac.przekladamy do sloikow,zakrecamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do gory dnem do wystygniecia.
buraczki z chrzanem 2
Skladnik i:
5 kg burakow
1 korzen chrzanu (mozna wiecej jesli lubimy ekstrymalne buraki :-D )
3 lyzki soli
3 lyzek cukru
1szkl. octu
Buraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac.oddzielic buraki od soku.pozostaly sok przyda sie do zrobienia soku na barszcz.chrzan zetrzec na drobno i dodac do odcisnietych burakow odstawic na 1h zeby sie przegryzlo.po tym czasie dodajemy ocet,sol i cukier.odstawic na kolejna 1h zeby sie przegryzlo.przekladamy do sloikow,zakrecamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do gory dnem do wystygniecia.
Skladnik i:
sok pozostaly z burakow ( u mnie z 5kg burakow wycisnelam 3L soku)
1 i 1/2 szkl.octu
3 lyzki soli
2 lyzki cukru
sok zlewamy z burakow i odcedzamy lub tez mozna buraki wycisnac przez gaze lub pieluche tetrowa.wszystkie skladniki polaczyc w garnku,zagotowac i goracy sok przelac do buteleczek obrucic do gory dnem i odstawic na 15min .pasteryzowac 5 min. obrucic do gory dnem i odstawic do wystygniecia.
Źródło:http://kulinaria-margo.blogspot.com/2014/08/przetwory-z-burakow-na-kilka-sposobow.html