Wykonanie
Jest to zupa, którą gotowała moja babcia,
potem mama, a teraz gotuję ją ja.To jedna z moich ulubionych zup. Zawsze jak ją jem przypominam sobie czasy kiedy jeździłam do mojej babci.Zupa jest fajną alternatywą do zwykłego
żurku śląskiego i choć jest gotowana na jego bazie,samo przyrządzenie wygląda nieco inaczej.
Składniki:ok 1,5
wody3-4 średnie
ziemniakiżurek śląski2 średnie
cebule2 ząbki
czosnkuboczekkawałek
kiełbasy (jaki mamy w domu)kwaśna
śmietanaziele angielskieliść laurowysólpieprzolejZiemniaki kroimy w kostkę, zalewany
wodą, dodajemy
kiełbasę,
czosnek, pół
cebuli(w całości),
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól i
pieprz i wszystko gotujemy.Gdy
ziemniaki będą prawie ugotowane, zalewany wszystko
żurkiem śląskim.Gotujemy wszystko kilka minut.W
między czasie kroimy pozostałą
cebulę oraz
boczek w kostkę i szklimy na
oleju.Dodajemy do zupy.Pod sam koniec zabielamy
śmietaną i doprawimy
solą i
pieprzem do smaku.