ßßß Cookit - przepis na Pomidorowe pierożki z kaszą jaglaną i wieprzowiną

Pomidorowe pierożki z kaszą jaglaną i wieprzowiną

nazwa

Wykonanie

Pierogi z mięsem, dano ich nie robiłam. Rzadko udaje mi się ocalić ugotowane w wywarze mięso, zwykle zostaje po prostu zjedzone z dodatkiem chrzanu, tak po prostu.
Tym razem przygotowałam wywar na chudych, wieprzowych żeberkach, który miał być bazą do jakiejś pysznej zupy . Część gotowanego mięsa została jak zwykle wyjedzona na gorąco, ale niewielką część udało mi się ocalić z myślą o pierogach. Było go tylko trochę więc musiałam zmieszać je z kaszą i warzywami żeby wystarczyło do moich pierożków . Farsz wyszedł boski, można go było wyjadać łyżeczką prosto z miski, ale mnie naszło na lepienie więc się powstrzymywałam. I dobrze bo pierożki pyszne!
czas przygotowania: 90 minut
składniki:
CIASTO - 350 g mąki pszennej, u mnie luksusowa
1 średnie jajko
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
1 łyżka oleju roślinnego
ok. 80 ml wody
1/4 łyżeczki soli
FARSZ - 100 g suchej kaszy jaglanej
150 ml wody
200 g gotowanego mięsa z żeberek wieprzowych
1 mała marchewka
1 nieduża cebula
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka tymianku
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
do smaku - sól, pieprz czarny mielony
2 łyżki oleju
Jak zrobić pierogi pomidorowe z kaszą i mięsem?
CIASTO - jajko wybiłam do kubeczka, wlałam wodę i dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam bardzo dokładnie. Mąkę wysypałam na stolnicę, pośrodku kopczyka zrobiłam dołek i w ten dołek wlałam płynną mieszankę. Ciasto zarabiałam początkowo widelcem mieszając część płynną i jednocześnie zagarniając po trochu mąki z brzegów. Kiedy większość mąki już wmieszałam zagniatałam dalej ciasto ręcznie. Wyrabiałam je przez kilka minut aż stało się gładkie. Powinno być zwarte i dość twarde więc w razie potrzeby można podsypać nieco więcej mąki. Ciasto zawinęłam w folię i odłożyłam na pół godziny, godzinkę, żeby odpoczęło.
FARSZ - ugotowane, obrane od kości, mięso zmieliłam w maszynce. Kaszę przepłukałam na sicie zimną wodą a następnie przelałam wrzątkiem. Po osączeniu przełożyłam do rondelka, wlałam 150 ml gorącej wody i gotowałam na małym ogniu aż kasza wchłonęła płyn i zmiękła. Marchewkę oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obrałam, pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę.
W rondlu rozgrzałam olej, wsypałam rozdrobnione warzywa i smażyłam na małym ogniu przez kilka minut aż zmiękły. Dodałam koncentrat pomidorowy, paprykę, suszone pomidory i tymianek. Wsypałam ugotowaną, rozpulchnioną widelcem kaszę oraz zmielone mięso. Wszystko dokładnie wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dosypałam natkę pietruszki.
Ciasto rozwałkowywałam, po kawałku, na bardzo cienkie płaty ciasta. Foremką wykrawałam kółka, parzystą ilość. Na połowę nakładałam po czubatej łyżeczce farszu. Brzegi ciasta tych krążków z farszem smarowałam leciutko zwilżonym w wodzie pędzelkiem a następnie przykrywałam pozostałymi krążkami ciasta dociskając dokładnie brzegi, najpierw rękami a potem dodatkowo ząbkami widelca.
Pierogi gotowałam wrzucając je partiami do wrzącej, osolonej wody. Gotowały się 2-3 minuty od wypłynięcia, ale czas gotowania zależy od grubości ciasta więc uważajcie żeby ich nie rozgotować.
Po ugotowaniu pierogi osączyłam i podałam okraszając podsmażoną na tłuszczu cebulką oraz posypując szczypiorkiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/03/pomidorowe-pierozki-z-kasza-jaglana-i-wieprzowina.html