Wykonanie
Przepis na tą cudowną przekąskę znalazłam
wieki temu w zrywanym kalendarzu kuchennym :) Błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo efektowna. Lubicie
sałatkę caprese? - polubicie i tą wersję ;) Polecam Wam baaardzo :)Składniki:1 średnia
cukinia2
pomidorysól,
pieprz2 ząbki
czosnku lub
czosnek granulowanySkładniki na ciasto:100g
mąki pszennej1
jajkoszczypta
soliok. 1/4 szkl
wodyponadto:
olej do smażenialistki
bazylii do dekoracjiSkładniki ciasta dobrze wymieszać. Powinno ono
mieć konsystencję gęstej
śmietany. W razie potrzeby dodać
mąki lub
wody.
Cukinię umyć, odkroić końcówki i pokroić ja w plastry ok 5-7mm. Obustronnie oprószyć
solą,
pieprzem i natrzeć przeciśniętym
czosnkiem. Odstawić na 10 minut.
Pomidory pokroić w plastry i posypać
czosnkiem.
Cukinię maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym
oleju z dwóch stron na złoto. Odkładać na papierowy ręcznik by odciągnąć nadmiar tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich
cukinii smażymy krótko plastry
pomidora z dwóch stron (
pomidor powinien być mięsisty). Układać naprzemiennie z
cukinią. Udekorować listkami
bazylii. Smacznego :)