Wykonanie
Drożdżowe bułeczki ze
szpinakiem i
suszonymi pomidorami są doskonałym pomysłem na kolację ze znajomymi. Bułeczki są moją propozycją do zabawy kulinarnej „ Odkryj Kujawski ze smakiem ”, pod patronatem portalu „ ZPierwszegoTłoczenia.pl ” , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.- producent linii Kujawski ze Smakiem. Zrobienie ich wcale nie jest skomplikowane, a
Szpinakowe zawijaski nie dość, że fajnie wyglądają, to jeszcze świetnie smakują.
Składniki:Ciasto:350g
mąki pszennej150g
mąki pszennej pełnoziarnistej50g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru2/3 szklanki ciepłej
wody4 łyżki
Oleju Kujawskiego z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią1 łyżeczka
soli1
jajkoFarsz:450g liści
szpinaku2 łyżki
Oleju Kujawskiego z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią2 ząbki
czosnku100g
suszonych pomidorów w
olejuSól i
pieprz do smaku
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, mieszamy z
cukrem i zalewamy ciepłą
wodą. Odstawiamy na 15 minut. Mieszamy obie
mąki z
solą, wbijamy
jajko i dodajemy i wyrośnięte
drożdże. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając
Olej Kujawski z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią. Jak ciasto będzie już gładkie i jednolite, to formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.W tym czasie przygotowujemy farsz. Umyte i osuszone listki
szpinaku dość drobno siekamy. Podsmażamy przez parę minut na
Oleju Kujawskim z
pomidorami czosnkiem i
bazylią. Dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę i odsączone,
suszone pomidory pokrojone w kostkę. Całość smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta. Na każdy z prostokątów wykładamy połowę farszu i dokładnie rozsmarowujemy po cieście (zostawiając po 1 cm marginesu wzdłuż dłuższych
boków). Z każdego z prostokątów formujemy rulon, dokładnie zlepiając boki i oba rulony kroimy na plastry grubości ok. 1- 2 cm . Tak powstałe zawijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe bułeczki.