ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe zawijaski

Szpinakowe zawijaski

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami są doskonałym pomysłem na kolację ze znajomymi. Bułeczki są moją propozycją do zabawy kulinarnej „ Odkryj Kujawski ze smakiem ”, pod patronatem portalu „ ZPierwszegoTłoczenia.pl ” , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.- producent linii Kujawski ze Smakiem. Zrobienie ich wcale nie jest skomplikowane, a Szpinakowe zawijaski nie dość, że fajnie wyglądają, to jeszcze świetnie smakują.
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2/3 szklanki ciepłej wody
4 łyżki Oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka soli
1 jajko
Farsz:
450g liści szpinaku
2 łyżki Oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
2 ząbki czosnku
100g suszonych pomidorów w oleju
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut. Mieszamy obie mąki z solą, wbijamy jajko i dodajemy i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając Olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Jak ciasto będzie już gładkie i jednolite, to formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Umyte i osuszone listki szpinaku dość drobno siekamy. Podsmażamy przez parę minut na Oleju Kujawskim z pomidorami czosnkiem i bazylią. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odsączone, suszone pomidory pokrojone w kostkę. Całość smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta. Na każdy z prostokątów wykładamy połowę farszu i dokładnie rozsmarowujemy po cieście (zostawiając po 1 cm marginesu wzdłuż dłuższych boków). Z każdego z prostokątów formujemy rulon, dokładnie zlepiając boki i oba rulony kroimy na plastry grubości ok. 1- 2 cm . Tak powstałe zawijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe bułeczki.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2013/02/szpinakowe-zawijaski.html