Wykonanie
Bardzo lubię
cukinię i pojawia się ona w mojej kuchni dość często. Teraz jest najlepsza, taka mniejsza i
młoda. Można ją jeść razem ze skórką. Najczęściej smażę ją obtoczoną w
bułce tartej a tym razem zrobiłam w cieście naleśnikowym. Smakuje super. Latem, gdy jest upał taki obiad sprawdza się rewelacyjnie.Do ciasta naleśnikowego użyłam
wody gazowanej, którą przygotowałam w ekspresie SodaStream Source . Bardzo przydatne urządzenie w domu, lubię
wodę lekko gazowaną i zawsze kupowałam ją litrami w butelkach, teraz już nie muszę i robię ją sobie w domu. Zdecydowanie oszczędność i nie ma problemu
potem z butelkami.
Wodę taką używam do przygotowania
napojów, wód
smakowych. Wystarczą plasterki
ogórka zielonego, listki świeżej
mięty, kostki
lodu,
cytryna lub
limonka. Można także dodać
sok owocowy.
Wodę gazowaną możemy użyć do przygotowania ciasta np. babki. Do naleśników, placków czy omletów. Zastosowań jest wiele, do mnie przemawia fakt picia
wody. Staram się pić co najmniej 1,5 l
wody dziennie a zwykła
woda niegazowana mi nie za bardzo smakuje, za to lekko gazowaną
mogę pić bez końca. SodaStream Source zawiera w zestawie urządzenie Source, butelkę SodaStream,
nabój z gazem CO2.
Nabój wystarcza na przygotowanie około 80 l
wody, po wyczerpaniu możemy go napełnić w punkcie, który znajduje się w wielu miejscach, zobacz może także w twoim
mieście. Ja znalazłam takich punktów w moim miejscu zamieszkania kilka. Można także wymienić taki
nabój na nowy. Butelkę SodaStream zaleca się wymienić po 3 latach użytkowania. Urządzenie posiada trzy stopnie nagazowania
wody, także możecie sobie zrobić
wodę mniej lub bardziej gazowaną, smakuje rewelacyjnie. Sam wygląd też do mnie przemawia, urządzenie stoi sobie w kuchni na blacie kuchennym i nie zajmuje dużo miejsca. Ten ekspres zdecydowanie zostaję ze mną, używam co codziennie, a podczas takich upałów sprawdza się super. Zawsze przygotowuje domową lemoniadę i schładzam ją w lodówce. Tutaj przedstawiam kilka zdjęć do czego użyłam
wody gazowanej i jak wygląda to urządzenie.
Zapraszam :-)Składniki:-
cukinie (wybieram takie małe)- szklanka
wody gazowanej (przygotowałam ją w ekspresie SodaStream Source)- szklanka
mąki pszennej typ 500 (
dajcie taką czubatą)- 2
jajka- 2 łyżki
czosnku niedźwiedziego-
sól,
pieprz-
olej do smażeniaWykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Wkładamy je do miski i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy
jajka trzepaczką, dodajemy
mąkę,
wodę gazowaną,
sól,
pieprz oraz
czosnek niedźwiedzi, mieszamy ponownie trzepaczką, aż składniki się dobrze połączą. Ma wyjść takie gęste ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy
olej na patelni i zanurzamy plastry
cukinii w cieście, przekładamy je na patelnię i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, żeby
cukinia dobrze zmiękła. Ja pokroiłam
cukinie na takie grubsze plastry, można je także pokroić na cieńsze, wtedy nie ma potrzeby przykrywania pokrywką podczas smażenia. Gotowe
cukinie odsączamy na ręczniku papierowym, przekładamy na talerze i podajemy.
Pamiętajcie, że możecie wygrać podobny ekspres SodaStream Jet w konkursie na blogu. Tutaj link . Macie czas do niedzieli. Naprawdę warto, bo urządzenie jest rewelacyjne.