Wykonanie
Pin It
Uwielbiam omlety za ich różnorodność. Tak na prawdę do masy jajecznej możemy dodać wszystko. Ale na razie
póki mamy dostęp do świeżych warzyw to właśnie warzywa warto wykorzystać jako główny dodatek. Tym razem do omletu dodałam świeżą
cukinię. Omlet z
cukinii jest wilgotny i delikatny. To idealna propozycja na lekki lunch lub kolację. Możemy go podać z lekkim
sosem jogurtowo-
ziołowym lub z sosem
feta .
Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:350 g
cukiniiszczypta
soli do posypana
cukinii5
jajek2 ząbki
czosnkuświeżo zmielony
pieprzsól do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na grubej tarce. Nie obieramy jej ze skórki, fajnie
potem wygląda kolorystycznie w
omlecie. Startą
cukinię delikatnie solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie ją dosyć mocno odciskamy.Do miski wbijamy
jajka,
czosnek rozcieramy z odrobiną
soli, dodajemy go do
jajek wraz z
cukinią. Masę solimy i
pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy.Na rozgrzaną patelnię wlewamy
olej, po czym wlewamy masę na omlet. Omlet smażymy na przykrytej patelni. Po upływie kilkunastu minut przekładamy go na drugą stronę i dalej smażymy, aż do uzyskania złotego koloruPodajemy ze świeżym
pieczywem.