Wykonanie
Wiele jest rodzajów
makaronu i wiele smaków. Dzisiaj podam przepis na smaczny
makaron dyniowy, ma piękny kolor, w smaku lekko słodkawy i delikatny. Podałam go z pesto
bazyliowym i pieczonymi warzywami. Danie bardzo smaczne, polecam.
SKŁADNIKI : na
makaron2 szklanki
mąki pszennej1
jajko1 łyżka
oleju2 duże łyżki musu z dyni gotowanejodrobina
wodyMąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy jako, wlewamy
olej i dodajemy mus z dyni. Zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto na
makaron, w razie konieczności, gdyby nie chciało się zagnieść dolewamy
wody. Pozostawiamy je na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie rozwałkowujemy, podsypując
mąką, zwijamy i tniemy
makaron na paski. Ja użyłam maszynki do
makaronu. Gotujemy
makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki
oleju, 3- 4 minuty, odcedzamy na durszlaku.PESTO
BAZYLIOWE :dwie garście liści
bazylii ( 1 doniczka )1 łyżka
orzechów nerkowca lub pinii1 ząbek
czosnku1/4 szklanka
oliwy z oliwek extra vergine10 g tartego
parmezanusól do smakuWszystkie składniki przekładamy do naczynia blendera, mielimy aż składniki się połączą a
orzechy zmielą. Na koniec doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczki.DODATKOWO :1 mała
cukiniakilka plastrów
bakłażanapomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę
sólCukinię,
bakłażana i
pomidorki solimy, nacieramy
czosnkiem i skrapiamy
oliwą. Pieczemy na grillu lub patelni do momentu aż się podpieką.Do ugotowanego
makaronu dodajemy podpieczone warzywka, oraz 1 łyżkę pesta, lekko mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy tartym
parmezanem. Danie powinno być ciepłe, smacznego :)