ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z bakłażanem i sosem pomidorowym

Spaghetti z bakłażanem i sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Kuchnia włoska coraz częściej gości u nas, szczerze, to się chyba w niej zakochałam!
Coraz częściej sięgam po książki z taką tematyką i to nie tylko typowo kulinarne, prozę o Włoszech też chętnie czytam ;-)
Dzisiaj kolejny pomysł na obiad inspirowany tą kuchnią - pyszne spaghetti z dodatkiem pomidorów i bakłażana (tak, ostatnio się zakochałam w tym warzywie!), pyszne, aromatyczne danie, które musicie wypróbować!
Zapraszam!
Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark.
Składniki:
3 bakłażany (średnie)
500 g dojrzałych, czerwonych pomidorów (dodatkowo opcjonalnie 2 łyżki przecieru pomidorowego)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku (rozdrobnione)
350 g spaghetti
3 łyżki posiekanej bazylii
3-4 łyżki parmezanu startego na drobnych oczkach
sól, pieprz
olej
Wykonanie:
Bakłażany dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki, które są nam niepotrzebne, a resztę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone bakłażany wrzucamy do durszlaka, posypujemy solą i pozostawiamy na 30 minut do odcieknięcia. Bakłażan pozbędzie się lekkiej goryczy i zmięknie.
Pomidory obieramy ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem), z każdego usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek, smażymy kilka sekund, aż się zeszkli (ale nie spali), dodajemy pomidory i smażymy aż zaczną się rozpadać, około 15 minut.
Bakłażany opłukujemy pod wodą, osuszamy dokładnie i wrzucamy na rozgrzany olej (3 cm głębokości na patelni), smażymy aż będą złocistobrązowe, robimy coś w rodzaju frytek. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i dodajemy do sosu pomidorowego.
Spaghetti gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy (zostaw 2 łyżki wody!), wrzucamy ponownie do garnka, razem z wodą i sosem pomidorowym, dodajemy bazylię, sól, pieprz i część sera, dokładnie mieszamy.
Podajemy posypane serem.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/07/spaghetti-z-bakazanem-i-sosem.html