Wykonanie
Witajcie!Kuchnia włoska coraz częściej gości u nas, szczerze, to się chyba w niej zakochałam!Coraz częściej sięgam po książki z taką tematyką i to nie tylko typowo kulinarne, prozę o Włoszech też chętnie czytam ;-)
Dzisiaj kolejny pomysł na obiad inspirowany tą kuchnią - pyszne spaghetti z dodatkiem
pomidorów i
bakłażana (tak, ostatnio się zakochałam w tym warzywie!), pyszne, aromatyczne danie, które musicie wypróbować!Zapraszam!Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej"
Maxine Clark.Składniki:3
bakłażany (średnie)500 g dojrzałych, czerwonych
pomidorów (dodatkowo opcjonalnie 2 łyżki
przecieru pomidorowego)3 łyżki
oliwy z oliwek3 ząbki
czosnku (rozdrobnione)350 g spaghetti3 łyżki posiekanej
bazylii3-4 łyżki
parmezanu startego na drobnych oczkach
sól,
pieprzolejWykonanie:
Bakłażany dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki, które są nam niepotrzebne, a resztę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone
bakłażany wrzucamy do durszlaka, posypujemy
solą i pozostawiamy na 30 minut do odcieknięcia.
Bakłażan pozbędzie się lekkiej goryczy i zmięknie.
Pomidory obieramy ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem), z każdego usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodajemy
czosnek, smażymy kilka sekund, aż się zeszkli (ale nie spali), dodajemy
pomidory i smażymy aż zaczną się rozpadać, około 15 minut.
Bakłażany opłukujemy pod
wodą, osuszamy dokładnie i wrzucamy na rozgrzany
olej (3 cm głębokości na patelni), smażymy aż będą złocistobrązowe, robimy coś w rodzaju frytek. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i dodajemy do
sosu pomidorowego.Spaghetti gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy (zostaw 2 łyżki
wody!), wrzucamy ponownie do garnka, razem z
wodą i
sosem pomidorowym, dodajemy
bazylię,
sól,
pieprz i część
sera, dokładnie mieszamy.Podajemy posypane
serem.Smacznego!