Wykonanie
To
tarta od
serca i dla
serca, zrobiłam ją specjalnie na przyjazd
męża do
domku. Dla mnie kiedy nie ma mojego K. w domu to trudna i kryzysowa sytuacja. Nikt nie lubi być sam, nie ma kto przytulić, ani naprawić szafki czy kranu... Zawsze staram się po rozłące przygotować coś wspaniałego i zawsze coś innego, coś nowego. Ten wypiek miał być swoistym afrodyzjakiem ;-).
Tarta jest słodka, wilgotna, ma karmel i
orzechy- czyli to co lubią wszyscy, i dodałam do niej
płatki róż w cukrze. Ta róża to taki symbol miłości i postanowiłam ją dodać do masy serowej. I
powiem Wam kochani to był strzał w dziesiątkę! Ciasto jest rewelacyjne, dla każdego maniaka i miłośnika wypieków idealne. I do wyrażenia nasz uczuć do bliskiej nam osobie. ;-))))Polecam Kochani wszystkim Zakochańcom! ;-)))
SKŁADNIKI:NA CIASTO:- 80 g
masła- 140 g
mąki- 40 g
mleka w proszku- 1
jajko- łyżka lodowatej
wody- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta- 2 łyżki
cukru pudruCiasto szybko zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do lodówki.MASA SEROWA:- 150 g
sera białego- 50g
serka homogenizowanego- 1
jajko-
przyprawa do sernika Delecta- 5 łyżek
mleka 3,2% tłuszczu- 2 łyżki czubate
cukru pudruponadto:
płatki róż w cukrzeW/w składniki (oprócz
płatków róż) zmiksuj w blenderze na gładką masę.Masę wylej na formę do tarty wyłożoną schłodzonym
ciastem. Dodaj
płatki róż dość symetrycznie.Ciasto pieczemy przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Temp 160 stopni C. Dół + góraMASA KARMELOWA:- 1/2 puszki kajmaku- 3 łyżki kremówki- 4 łyżki
orzechów ziemnych niesolonychKajmak z kremówką podgrzej w rondelku, tak aby masy się połączyły, dodaj
orzechy i odstaw na czas pieczenia się ciasta to jest: 35 minut.Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie, polewamy karmelem.Smacznego!Buziaki!!!