Wykonanie
1 szkl ugotowanego
ryżu1 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej250 g
fileta z piersi kurczaka1 mała
cebulka1 jako
sólpieprz ziołowyszczypta hyzopu na sospuszka 400 g
pomidorów krojonych4 łyżki
śmietany1 łyżka
mąki jaglanej lub kukurydzianej.
oreganobazyliasólcukierpieprzSkładniki na pulpety wraz z pokrojonym
mięsem i posiekaną
cebulą wkładamy co blendera i blendujemy przez 3-4 min. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i przy pomocy dwóch łyżek formujemy pulpeciki, kładziemy na tłuszcz i obracamy by się lekko przyrumieniły.Zdejmujemy z ognia.Do garnka wlewamy
pomidory lekko je rozgniatamy np. przy pomocy tłuczka do
ziemniaków.dodajemy niepełną szklankę
wody i gotujemy kilka minut. Zagęszczamy
śmietaną rozmieszaną z
mąką , doprawiamy do smaku i wkładamy pulpeciki na 5-7 min.Tak przygotowane pulpety nie potrzebują juz
ziemniaków. Wystarczy mizeria.