Wykonanie
Papryka faszerowana to idealne danie na obiad czy kolację, doskonale sprawdzi się jako danie dla gości. Warzywa można faszerować właściwie wszystkim. Moja wersja jest
mięsno-ryżowa.
Ryżu miałam dać 2
torebki, jednak wydawało mi się, że
ryż będzie przeważał nad
mięsem i dałam mniej. W efekcie
papryki wyszły naprawdę pyszne. Pieczona
papryka była lekko słodka, a farsz lekko kwaskowy, co komponowało się idealnie. Tak podana
papryka jest naprawdę syta.
Papryka faszerowana4
papryki średnie1 woreczek
ryżu0,5kg
mięsa mielonego2
cebuleZioła –
bazylia i inne ulubione1 mały słoiczek domowego
przecieru pomidorowego lub 4
pomidory bez skórki
Sól,
pieprzSos z 3
pomidorów i
ziół, dosmakować
solą,
pieprzem,
cukremUgotować
ryż w osolonej wodzie.
Mięso podsmażyć a następnie dodać
cebule pokrojone w kostkę.
Papryki wydrążyć. Wymieszać
ryż i
mięso z
cebulą, dodać
przecier pomidorowy. Dosmakować
ziołami,
solą,
pieprzem.
Papryki faszerować. Zapiec w piekarniku przez ok. 45 minut. Można posypać
żółtym serem. Przy podaniu polać sosem.