ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

nazwa

Wykonanie

Papryka faszerowana to idealne danie na obiad czy kolację, doskonale sprawdzi się jako danie dla gości. Warzywa można faszerować właściwie wszystkim. Moja wersja jest mięsno-ryżowa. Ryżu miałam dać 2 torebki, jednak wydawało mi się, że ryż będzie przeważał nad mięsem i dałam mniej. W efekcie papryki wyszły naprawdę pyszne. Pieczona papryka była lekko słodka, a farsz lekko kwaskowy, co komponowało się idealnie. Tak podana papryka jest naprawdę syta.
Papryka faszerowana
4 papryki średnie
1 woreczek ryżu
0,5kg mięsa mielonego
2 cebule
Ziołabazylia i inne ulubione
1 mały słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub 4 pomidory bez skórki
Sól, pieprz
Sos z 3 pomidorów i ziół, dosmakować solą, pieprzem, cukrem
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć a następnie dodać cebule pokrojone w kostkę. Papryki wydrążyć. Wymieszać ryż i mięso z cebulą, dodać przecier pomidorowy. Dosmakować ziołami, solą, pieprzem. Papryki faszerować. Zapiec w piekarniku przez ok. 45 minut. Można posypać żółtym serem. Przy podaniu polać sosem.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/09/papryka-faszerowana-miesem-i-ryzem.html