Wykonanie
W zasadzie, dzięki nadzieniu, to danie bardziej przypomina pizzę :)Robi się prosto, a jest pysznie i na dodatek zdrowo.Jedyny problem polega na tym, że trudno przestać jeść!
Składniki:200g suchej
kaszy jaglanejdwa
jajkapierś z kurczakakartonik passaty pomidorowejpół
cebulipomidormozzarellabazylia,
oregano,
sól,
pieprz i
cukierKaszę gotujemy do miękkości i studzimy. Następnie blendujemy na gładką masę razem z
jajkami.Przekładamy do formy, lekko natłuszczonej, a następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 25 minut.Przez ten czas robimy nadzienie -
kurczaka doprawiamy
solą i
pieprzem, smażymy na złoty kolor.
Cebulę kroimy w piórka,
pomidor i
mozzarellę w plastry.Passatę doprawiamy do smaku
ziołami,
solą i
cukrem.Na podpieczony spód wylewamy passatę, wykładamy
mięso i
cebulę. Wstawiamy na powrót do pieca.Po 15 minutach dokładamy
mozzarellę i
pomidory, pieczemy kolejny kwadrans, aż
ser się rozpuści.