Wykonanie
Jako, że za tydzień święta Wielkanocne czas na wielkanocne przepisy w wersji dietetycznej :) Dziś mam dla Was główny składnik większości świątecznych dań -
majonez w wersji dietetycznej bez tłuszczu. Ta wersja jest dużo zdrowsza i mniej kaloryczna, a to szczególnie w święta jest dość istotne :) Dietetyczny
majonez idealnie sprawdza się do sałatek, czy też
jajek faszerowanych. Spróbujcie, na pewno Wam posmakuje :)Źródło
200g
serka wiejskiegoduże
jajkołyżeczka
musztardy sarepskiejłyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
octu winnegosól himalajska
czarny pieprzJajko włóż do rondla z zimną
wodą, gotuj je ok. 7 minut od momentu zagotowania. W tym czasie do naczynia blendera przełóż
serek wiejski,
musztardę,
sok z cytryny oraz
ocet winny. Gdy
jajko się ugotuje, przelej je zimną
wodą, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników. Na koniec przypraw
solą i
pieprzem. Całość dokładnie zmiksuj, aż masa będzie gładka i puszysta. Gotowy
majonez przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce.Smacznego :)